IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продадоха за рекордните 23 млн. долара картина на Василий Кандински

Въпреки добрите резултати изкуството е изправено пред трудни времена

16:13 | 08.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Една от продадените картини на Моне. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Една от продадените картини на Моне. Снимка: Ройтерс

23 млн. долара бяха платени за картина на Василий Кандински вчера. Това стана на първия след урагана Санди и президентските избори в САЩ търг на една от двете най-известни аукционни къщи в света - Christie's. Това засега е световен рекорд в продажбата на картини на този автор. Общо над 200 млн. долара похарчиха любителите на изкуството за картини и скулптури. Звездата на вечерта беше Моне, пише германското издание Handelsblatt.

По време на вечерния си търг на 7 ноември в Ню Йорк Christie's се съсредоточи върху класическото модерно изкуство и импресионизма и осъществи световен рекорд с продажбата на картина от руския художник Василий Кандински, съобщава още германският вестник. Наситеното с цвят и абстрактни фигури платно „Претенция за импровизация 8“, рисувано в далечната 1909 г., струваше на колекционер от Европа "скромните" 23 млн. долара, или почти 18 млн. евро.

Малко по-скъпо от картината на Кандински вчера бе продадена известната „Езеро с водни лилии“ на Клод Моне, която е с размери 88 см на 1 метър. За нея американец плати 43,8 млн. долара.

Купувач намери и гипсовата скулптура на Константин Бранцуси “Една муза“, която бе изтъргувана за 12,4 млн. долара.

21 подценени творби

На продължилия 100 минути търг от 69 предложени творби 48 бяха продадени на обща стойност от 205 млн. долара. Въпреки високата сума двете продажбени квоти показват, че участниците в търга не са били много активни: докато според стойността продадени са били 80 процента от творбите, според броя им нови собственици са намерили едва 70 на сто от тях.

Творби на немскоезичния художник експресионист Лайънъл Файнингер и на руския художник от еврейски произход Марк Шагал не се продадоха заради високите цени, определени за тях - от 6 до 8 милиона евро.

След като на такъв официален търг цели 21 творби са отхвърлени и подценени, това е ясен индикатор за това как се мени значението на изкуството във времето, коментира още Handelsblatt.

Картина на Камий Писаро, която изобразява селски пейзаж, пък се продаде за 4,4 млн. долара. „Лодка“-та на Клод Моне в тюркоазени цветове бе оценена на около 2 млн. долара.

Все още се дават пари за картини и скулптури от класическото модерно изкуство и импресионизма: все пак приход от 205 млн. долара не е малък, отбелязва изданието. Забелязва се обаче и липса на ентусиазъм при участието в търга. Ако по същия начин протече и търгът в известната акукционна къща Sotheby's, то със сигурност можем да твърдим, че времената за изкуство стават все по-несигурни.

Още подобни любопитни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Инвестицията в глупости продължава :) И после защо имало криза хахахааха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още