IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед сви дълга си до 359,7 млн. паунда

Клубът излезе на печалба през първото тримесечие на финансовата си година, приключило в края на септември

21:29 | 14.11.12 г.
<p>
	Футболистите на тима се поздравяват след поредното отбелязано попадение. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Футболистите на тима се поздравяват след поредното отбелязано попадение. Снимка: Архив Ройтерс

Английският футболен клуб Манчестър Юнайтед понижи своя дълг през първото тримесечие на финансовата си година, след като семейство Глейзър, което го притежава, използва приходите от първичното публично предлагане на акциите му на New York Stock Exchange през август за изплащане на 62,26 млн. паунда задължения, съобщи ВВС.

Общият дълг е намалял до 359,7 млн. паунда през трите месеца до края на септември, което е понижение от 17% на годишна база.

Нетната печалба за периода достига 20,5 млн. паунда, като увеличението е главно за сметка на данъчен кредит, докато за същия период на 2011 г. бе отчетена загуба от 5 млн. паунда.

Приходите са се увеличили с 3,4% до 76,3 млн. паунда, но приходите от права за излъчване са намалели с 37,4% до 13,7 млн. паунда главно заради проблеми, свързани с програмата на двубоите, обявиха от клуба.

Отборът изигра само един мач в Шампионската лига през тримесечието, докато за същия период на миналата година игра два, а срещите от английската Висша лига с негово участие, излъчвани по телевизията, са с 2 по-малко. Това е довело до спад в приходите с 5,6 млн. паунда, макар от клуба да подчертаха, че приходите от Шампионската лига просто са се прехвърлили в новото тримесечие.

С 2,6 млн. паунда са по-малко приходите от груповата фаза на Шампионската лига и заради загубеното първо място във Висшата лига през сезон 2011-2012 г., където води в класирането понастоящем.

Манчестър Юнайтед е на печалба от 4,8 млн. паунда от продажбата на играчи през тримесечието главно заради преминаването на Димитър Бербатов във Фулъм и на Джи Сун Парк в Куинс Парк Рейнджърс.

„Манчестър Юнайтед регистрира рекордно първо тримесечие, подпомогнато от търговските ни операции, които запазват силен ръст на приходите в световен мащаб чрез новите договори за спонсорство и продажби на дребно, с нови медии и чрез мобилни приложения“, заяви Ед Уудуърд, изпълнителен вицепрезидент на клуба.

Приходите от търговските операции са нараснали с 24,3% до 43 млн. паунда благодарение на 10-те нови договора за спонсорство, влезли в сила през тримесечието, включително с General Motors и компанията за онлайн залагания Bwin.

Приходите от домакинствата са нараснали с 13,3% до 19,6 млн. паунда благодарение главно на еднократния ефект от проведените 9 футболни срещи от Олимпийските игри през лятото на „Олд Трафорд“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още