IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Челси с първа печалба през „ерата Абрамович“

Английският клуб отчете и увеличаване на оборота, като вече е на пето място в света по този показател

12:46 | 10.11.12 г.
<p>
	Играчите празнуват с купата на шампионите в Мюнхен. <em>Снимка:Архив Ройтерс</em></p>

Играчите празнуват с купата на шампионите в Мюнхен. Снимка:Архив Ройтерс

Английският футболен клуб Челси обяви, че е реализирал печалба от 1,4 млн. паунда за финансовата година, приключила на 30 юни, като това е първият положителен годишен финансов резултат, откакто руският милиардер Роман Абрамович стана негов собственик през 2003 г., съобщи ВВС.

Клубът от западен Лондон отчете и рекорден оборот от 255,7 млн. паунда, нараснал спрямо 225,6 млн. паунда през предходната финансова година. Тогава година загубата бе достигнала 67,7 млн. паунда.

Увеличаването на оборота позволи на клуба да задмине Арсенал по този показател, достигайки 5-то място в света след Реал Мадрид, Барселона, Манчестър Юнайтед и Байерн Мюнхен. Данните за Арсенал, публикувани пред 2 месеца, показаха общ оборот от 243 млн. паунда при 255 млн. паунда за предходната година, но също ръст на печалбата до 30,6 млн. паунда.

Отборът, който през миналата година спечели Шампионската лига и Купата на Англия, в момента е на второ място в таблицата за временното класиране, само на точка зад водача Манчестър Юнайтед.

От Челси посочиха, че се намират в добра позиция за спазване на критериите за финансов феърплей на европейската футболна асоциация УЕФА за предстоящия сезон, които изискват в най-малко една от всеки три години клубовете да не бъдат на загуба, измерена чрез разходи спрямо приходи от свързаните с футбола дейности.

„Никога няма да забравим онази нощ в Мюнхен, а сега празнуваме и сериозния напредък извън терена“, заяви председателят ан борда на директорите на Челси Брюс Бък, визирайки спечелването на Шампионската лига.

„Макар да изпитахме огромно удовлетворение от постиженията през последните 12 месеца, повече от всякога сме съсредоточаване върху удължаването на историята на успехите на терена, подкрепена от доброто финансово представяне извън него“, добави той.

В съобщението на Челси се подчертава, че клубът се радва на повишаване на приходите от търговска дейност, включително чрез нови партньорски взаимоотношения и продажби на дребно.

„Клубът преговаря за споразумение с BskyB за изкупуване на дела ѝ в Chelsea Digital Media Ltd (която държи медийните права на Челси). Евентуална сделка ще позволи на клуба да получи пълен контрол върху стратегията ни в дигиталните медии“, се добавя в него.

В документа пише още, че Челси е реализирал „значителна печалба (28,8 млн. паунда) на трансферния пазар“. Въпреки това бяха осъществени няколко големи входящи трансфера в рамките на отчетната година като този на Еден Азар за 30 млн. паунда, на Хуан Мата за 23,5 млн. паунда и на Гари Кейхил за 7 млн. паунда извън големите заплати на играчите.

В съобщението се коментира също, че в рамките на годината дълг на стойност 166,6 млн. паунда е бил превърнат в акции, което „освободи Челси от дългове“.

Откакто Абрамович закупи клуба от бившия му собственик Кен Бейтс, във витрината му се появиха 10 големи трофея – освен Шампионската лига там вече има и 3 титли от Английската висша лига, 4 купи на страната и 2 купи на професионалната футболна лига.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още