IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уеливуд е следващият Холивуд

Столицата на Нова Зеландия се превръща в световен център на филмовата индустрия

10:15 | 16.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хитовият &bdquo;Аватар&ldquo; също е сниман в столицата на Нова Зеландия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хитовият „Аватар“ също е сниман в столицата на Нова Зеландия. Снимка: Ройтерс

След световния успех на трилогията „Властелинът на пръстените“ столицата на Нова Зеландия се превръща в Меката на филмовата индустрия. Световната премиера на следващия хит, заснет там -„Хобит - неочаквано пътешествие“ е съвсем скоро, пише германският икономически ежедневник Handelsblatt.

Една малка страна с 4,4 млн. жители на края на света: Нова Зеландия определено не се славеше като център на успешна филмова индустрия. И точно този факт успя да промени режисьорът Питър Джаксън с таланта си за специални 3D ефекти в родния си град Уелингтън. „Световно чудо, една успешна история, която няма конкуренция“, така коментират неговите успешни продукции колегите от Американския филмов институт.

През 2010 г. Джаксън получава и титлата „рицар“ за заслугите си във филмовата индустрия.

А на 28-и ноември Уелингтън отново ще стои под светлините на прожекторите: със световната премиера на „Хобит – неочаквано пътешествие“. Отново една трилогия от приказния свят. Филмът ще бъде пуснат масово в кината през декември и тогава феновете на специални дигитални ефекти могат да се насладят на ново приключение.

„Уелингтън е в сърцето на иновативната филмова индустрия“, ликува кметът на новозеландската столица Силия Уейд-Браун още през септември.  Ето защо Уелингтън ще бъде назован „Центърът на центъра на Земята“ през седмицата на премиерата.

И няма нищо изненадващо в това: филмовата индустрия се развива скоростно от години насам, делът ѝ в цялостните икономически резултати се удвоява от 2005 г. до 2011 г. с брутни постъпления от 1,4 млрд. новозеландски долара или почти 1 млрд. евро.

Развитието на Нова Зеландия като център на филмова индустрия започва още през 1896 г., когато французинът Жастон Мелие снима филма „The Vanishing Lady”, пише още Handelsblatt. Този филм е известен с това, че е първият по рода си със специални ефекти. Почти 100 години по-късно режисьорът Джейн Кемпиън печели цели три Оскара за новозеландския филм „Пианото“. По това време Питър Джаксън снима филми на ужасите, едни от които са „Bad Taste” и „Heavenly Creatures“. С последния Кейт Уинслет започва кариерата си.

Успехът на новозеландския режисьор започва през 1993 г., когато заедно със свой колега основават Weta Digital – една от водещите фирми в света на специалните ефекти. Успехът продължава с трилогията „Властелинът на пръстените“ през 2001 г. до 2003 г., след това „Последният самурай“, „Хрониките на Нарния“. Статистиката показва, че в Нова Зеландия са снимани 128 филма в рамките на само 9 години. За сравнение – от 1940 г. до 2000 г. са били направени 166 филма в страната.

Продукциите на режисьора са толкова успешни, че и Холивуд обръща поглед към далечната Нова Зеландия. Режисьорът на „Титаник“ Джеймс Камерън идва в Уелингтън през 2009 г., за да снима заедно с Weta Digital 3D-филма „Аватар“.

„В Нова Зеландия се развива една глобална индустрия“, споделя Камерън в интервю. Също и Стивън Спилбърг ангажира фирмата на Питър Джаксън за създаването на специални ефекти за филма от 2011 г. - „Приключенията на Тинтин“.

С „Аватар“ и „Завръщането на краля“ от трилогията "Властелинът на пръстените“ Уелингтън се превръща в център на най-касовите филми в света – „Аватар“ достигна печалба от $1,6 млрд., а „Завръщането на краля“ - почти $480 млн.

Столицата на Нова Зеландия се наслаждава на славата. Но предложението на Джаксън за 28-метрова табела на летището на Уелингтън с надпис „Уеливуд“ не се прие с голяма радост от жителите на столицата. Според тях градът им няма нужда да бъде представян като имитация на Холивуд, за да бъде успешен.

Още подобни любопитни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още