IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kартини на Айвазовски бяха продадени за над 2 млн. долара

Повече от успешни търгове на руското изкуство отчитат от Sotheby's и Christie’s

11:58 | 27.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Превоз на ранени&quot; беше продадена за 1,5 милиона долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Превоз на ранени" беше продадена за 1,5 милиона долара. Снимка: Ройтерс

И четирите картини на руския художник Иван Айвазовски, предложени на търг от Sotheby's, бяха продадени на провеждащия се в британската столица аукцион на произведения на руското изкуство, предаде ИТАР-ТАСС.

Най-скъпо реализираният лот бе портретът на Прасковя Мамонтова, нарисуван от художника Валентин Александрович Серов, който намери купувач за 1,951 млн. долара, като първоначалната цена бе 480 хиляди долара. На платното е изобразена дъщерята на руския издател Анатолий Мамонтов – Прасковя. С резултата бе поставен нов рекорд за продажба на търг на този художник. Трима кандидати се се състезавали за творбата, която окончателно бе продадена на анонимен купувач, който е наддавал на място.

Картината е изпълнена от художника само на 22-годишна възраст и е една от най-ранните готови картини на Серов.

Картината на видния художник-баталист Василий Верешчагин "Превоз на ранени" беше продадена за 1,5 милиона долара. Друго негово платно - "Адютант", намери купувач за 1,107 милиона долара.

Бяха продадени и четирите картини на Иван Айвазовски, предложени на аукциона. Творбата "Галатската кула в лунна нощ" смени собственика си за 1,322 милиона долара при първоначална оценка от 800 хиляди долара. Реализирана бе и картината му "Кораби край Босфора" за 155 хиляди долара. Платното "Бригът "Меркурий" на лунна светлина" бе продадено за 165 хиляди долара, а "Пастири и тяхното стадо при залез" - за 1,053 милиона долара.

Обсъждайки резултатите от търга, Джо Викъри, старши директор и ръководител по руското изкуство на Sotheby's в Лондон, заяви: „Ние сме възхитени от резултатите, постигнати на търга тази вечер. Руският пазар на изкуство става все по-селективен, а чрез адаптирането на търга тази вечер към настоящите условия на пазара и предлагането на подходящи творби от най-важните 19-ти и 20-ти век за руските художници, бяхме в състояние да продадем 25 от 28 лота и да постигнем резултати в рамките на очакванията. Постигнатите резултати тази вечер са положителна индикация за този пазар“, пише artdaily.org.

В лондонските търгове на шедьоврите на рускотo изкуство, проведени от другата известна аукционна къща Christie’s, бяха продадени произведения на обща стойност 24,4 млн. долара.

Бяха предложени 400 лота от пейзажи и портрети до изящни образци на декоративно приложните изкуства, сред които и 60 работи от ателието на Фаберже. На аукциона бяха постигнати световни ценови рекорди при продажбата на произведенията на Борис Кустодиев и Александър Шевченко, припомня ИТАР-ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още