IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изтегли ли културата Кошице и Марсилия от кризата

И двата града са в тежка икономическа криза, но предишните две европейски столици на културата доказаха, че начинанието е успешно

13:50 | 07.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марсилия (вляво) и Кошице - и двата града се надяват на стабилни постъпления. <em>Снимка: ЕК </em></p>

Марсилия (вляво) и Кошице - и двата града се надяват на стабилни постъпления. Снимка: ЕК

Марсилия открива програмата си на културна столица на Европа на 12-13 януари с обществен фестивал. Словашкият Кошице ще я последва една седмица по-късно. Двата града се опитват през тази година да се профилират като европейски метрополии на културата. 

И двата имат големи икономически и социални затруднения - в Марсилия става дума за престъпни банди, които са замесени в множество убийства, а в Кошице - интеграционни проблеми и висока безработица засенчват културния фестивал. Подобно на своя предшественик Гимараеш в Португалия, който бе културна столица на Европа година по-рано, в голямото внимание на Европа Кошице и Марсилия виждат и голяма възможност, пише DPA.

Стрелби по улиците и войни на улични банди - лошите новини затъмняват последните приготовления на столицата на културата Марсилия. Когато първата рекламна кампания стартира през декември, тройно убийство предизвика силен смут в града. Но с откриването на европейската столица на културата 2013 на 12-и януари френският средиземноморски град иска да отвори нова глава в историята си. Въпреки че не всичко върви по план, Марсилия и регионът Прованс са готови. За първия уикенд се очакват 500 000 посетители.

Откакто Марсилия и регионът бяха избрани през 2008 г. за Европейска столица на културата за 2013 г., тук публичният сектор инвестира около 680 милиона евро в културна инфраструктура. Съществуващи музеи бяха реновирани, нови бяха построени, а за 90 милиона евро бе създадена всеобхватна програма за около 900 събития. "Никой друг град във Франция не е получил в светлината на кризата толкова много пари", каза Рено Муселие, депутат и специален представител на града. Той се надява градът да привлече с програмата си десет милиона посетители.

Марсилия-Прованс 2013 се отнася до регион, който се простира от Марсилия до Арл на повече от 90 километра и се състои от около 1,8 милиона жители. 80-те града, които участват в културната програма, от политическа гледна точка принадлежат към контрастни тенденции: от комунистическия Обан, през социалистическите Истр до десния Екс-ан-Прованс. Най-големият проблем бе с фестивалния град Екс, който дори заплаши да се оттегли от съвместната програма. "Фактът, че пресата отразява толкова широко бандитските войни, ме дразни най-много", казва Улрих Фукс.

Германският мениджър е ангажиран през 2010 г. като заместник директор за програмата Марсилия – Прованс 2013. До последния момент продължаваха строителството и ремонтът на музеите и художествените центрове. Преди почти една година от грандиозната културна Вила Méditerranée, която прилича на 16-метров трамплин в морето, налична бе само основата. Също така големият 40 000 квадратни метра Музей на цивилизациите на Европа и Средиземноморието (MuCEM) все още се скриваше зад извисяващите се огради. Обвивката на двете съоръжения вече е готова. На уикенда за откриването и двата престижни обекти могат да бъдат видени, но официално открити ще бъдат в средата на 2013 г.

Кошице е първата словашка „европейска културна столица“. Градът е втори по големина за страната след Братислава и е исторически център. Кошице се намира в близост до границата с Унгария, Полша и Украйна, а населението е смесено. В края на 19-ти век градът се превръща в промишлен град, който в Словакия е известен с цветната си театрална сцена.

Последна актуализация: 07:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
stasi666
преди 11 години
И Несебър да кандидатства за европейска тоалетна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още