IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

H&M публикува списък с доставчиците си

Компанията бе оставена в неудобно положение след смъртта на известен синдикален активист в Бангладеш

10:10 | 05.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	H&amp;M е една от малкото фирми от бранша, публикували информация за доставчиците си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

H&M е една от малкото фирми от бранша, публикували информация за доставчиците си. Снимка: Ройтерс

Втората по големина в света компания за модни облекла Hennes & Mauritz, която продава изделия с марката H&M, е най-големият купувач на дрехи, произведени в Бангладеш, пише Businessweek. Този факт постави компанията в неудобно положение след смъртта на известен синдикален активист в азиатската страна преди година и пожар във фабрика, убил над 100 работници през ноември.

H&M не е била клиент на въпросната фабрика в Бангладеш. Освен това компанията подкрепя правата на работниците чрез програми за обучение, включващи кратки филмчета. Главният изпълнителен директор на дружеството Карл-Йохан Персон дори се срещна с премиера на страната Шейх Хасина миналата есен, за да помоли правителството да увеличи минималната заплата.

Сега в годишния си доклад за устойчивост H&M за първи път публикува имената и адресите на доставчиците си в Бангладеш и още 22 държави с тяхно разрешение. Информацията обаче не съдържа електронни адреси или телефонни номера. H&M е една от малкото фирми от бранша, публикували подобна информация.

Списъкът, който обхваща 95% от продукцията на компанията, се състои от 785 доставчика (166 от тях са в Бангладеш), които имат 1798 завода. Според компанията 148 от тях са "стратегически партньори" и произвеждат около половината от общата й продукция.

От H&M отбелязват също, че през 2012 г. е проведен одит на 485 потенциални нови завода по света. 25% от тях не са отговорили на условията на компанията, като повечето от тях са в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още