IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските милиардери няма да изпреварят европейските по богатство

Състоянието на тримата най-богати европейци е два пъти по-голямо от това на тримата най-заможни китайци

17:50 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-богатият китаец - Ли-ка-Шин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-богатият китаец - Ли-ка-Шин. Снимка: Ройтерс

Тримата най-богати европейци притежават близо два пъти повече активи от китайските си колеги. Въпреки че Китай се разраства с изключително бързи темпове, е невъзможно да изпревари по брой милионерите и милиардерите в Европа, категоричен е Роб Лафранко, редактор на Bloomberg, цитиран от Bulgaria On Air.

Причината е, че богатствата на Стария континент продължават да се развиват, обясни Лафранко и даде пример с испанеца Армансио Ортега (основател на ZARA), четвъртият най-богат човек в света, който все повече се доближава до Уорън Бъфет, винаги заемащ място в челната тройка през последните десетилетия.

Състоянието на най-богатите хора в Европа е два пъти по-голямо от това на тримата най-заможни китайци, обясни Лафранко, като уточни, че две от най-големите състояния в Китай принадлежат на хора, напуснали страната и отишли в Хонконг. По думите му обаче не може да се твърди, че европейците са и по-богати, защото са имали повече време, за да натрупат състоянието си.

Двамата най-състоятелни хора в Европа са Армансио Ортега и Ингвар Кампрад (основател на IKEA) от Швеция. Кампрад се издига в следвоенния период, а Ортега - през 70-те години. Първите милиардери в Китай, натрупали подобно състояние, се появяват едва през 1997 г., пояснява Лафранко.

Китайските богаташи забогатяват в следствие на два фактора, смята редакторът на Bloomberg. „В миналото това беше Хонконг - недвижимите имоти. След бягството към Япония и Азия през 40-те години, инвеститорите решават да се върнат към покупките на имоти в Хонконг, което води до бума през 60-те. След това обаче цените се сриват, а по-късно, през 80-те, отново се удвояват. Последният срив беше през 2008, а сега отново виждаме бум. Недвижимите имоти наистина бяха ключът към натрупването на китайските богатства“.

Възможно е обаче и сферата на бизнес да се промени с навлизането на нови идеи, категоричен е Лафранко и посочи за пример третия най-богат човек в Китай - Чън Ю-Тун, който поставя началото на компанията си с няколко учители през 80-те години. „Става въпрос за малки магазини, които продават безалкохолни напитки на учениците. Пет години по-късно те закупуват една от губещите държавни компании за производство на хранителни продукти, а днес той е най-богатият човек в континентален Китай“, обясни Лафранко.

В това отношение процесът на натрупване на богатствата много прилича на този в Русия, смята той: „С огромната си вълна на приватизацията, въпреки че в Китай не е толкова голяма, но може би е индикация за това, което да очакваме в бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още