IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата във Франция пропуска най-богатите

Общото състояние на 500-те най-заможни хора в страната се е увеличило с почти една четвърт само през 2012 г.

17:14 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бернар Арно продължава да е най-богатият французин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бернар Арно продължава да е най-богатият французин. Снимка: Ройтерс

Икономическата криза във Франция е пощадила най-големите богаташи, показва проучване на списание Challenges, цитиpано от Bulgaria On Air. Според него общото състояние на 500-те най-богати хора в страната се е увеличило с почти една четвърт само през последната година.

Класацията на списание Challenges показва, че благосъстоянието на 500-те най-богати хора във Франция за 2012 г. възлиза общо на 330 млрд. евро. Нивото е най-високото ниво от 1996 г., когато започва да се прави проучването.

Богатството на фигуриращите в класацията представлява 16% от брутния вътрешен продукт на страната и 10 на сто от финансовите активи на французите като цяло.

Начело на класацията продължава да е шефът на модния гигант Louis Vuitton Бернар Арно, чието богатство се оценява на 24,3 млрд. евро. На второ място се нарежда наследницата на козметичната империя L'Oreal Лилиан Бетанкур с благосъстояние от 23,2 млрд. евро, докато трети е основателят на търговската верига Auchan Жерар Мюлиез. На четвърта позиция пък се нарежда главният изпълнителен директор на производителя на изискани чанти Hermès Бертран Пюеш.

Тазгодишната класация на 500-те най-богати хора във Франция показва, че 55 от тях са милиардери - с 10 повече в сравнение с 2012 г. Данните сочат, че богатството на топ 10 в класацията се увеличава по-бързо от това на останалите в елитния клуб. Това от своя страна говори, че повече богатство е съсредоточено в по-малко хора. 

Анализатори отбелязват, че проучването вероятно отново ще разпали дебатите за това дали най-богатите хора във Франция споделят бремето на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още