IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милионерите вече не "важат" в Ню Йорк

За да те броят за важен в мегаполиса, трябва да разполагаш с поне 100 млн. долара

11:20 | 11.10.13 г. 4
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Напрежението между богатите и свръхбогатите, както и между "старите" и "новите" пари са стари колкото самото богатство, пише CNBC. Но в Ню Йорк, Сан Франциско, Лондон, Хонконг и други центрове с висока концентрация на големи състояния нарастващата пропаст между богатите и супер-богатите едва ли някога е била по-широка.

В статия за New York Observer Ричар Киршенбаум разказва за приятел, чието име не споменава, който вече не се чувства важен в Ню Йорк, защото е просто милионер. Киршенбаум определя това като "тревогата на милионера".

В момента за да бъдеш "важен" в Ню Йорк са нужни най-малко 100 млн. долара, разказва още анонимният милионер, като допълва, че се чувства като "загубеняк" заради апартамента си за 10 млн. долара. 

8-каратовият диамант на съпругата му бледнее пред 20-те карата на нейна приятелка. Той се гордее, че има места в ложата за мача на любимия си отбор, но някой друг купува целия отбор.

Разбира се едва ли може да се очаква да проявим каквото и да било съчувствие към недолюбваните милионери и емоционалните тревоги, които преживяват. Попитайте всеки от над 11-те милиона американци без работа какво означава да се икономически безсилен.

"Тревогата на милионера" обаче се корени в бързото разрастване на неравенството.

Според доклад на Скот Уиншип от Brookings "най-бедните" домакинства в САЩ, които са част от най-богатите 0,01% от населението, имат приходи, които са 17 пъти по-големи от тези на попадащите в групата от 1% от населението с най-високи доходи.

Ако структурата на доходите в САЩ е сграда, тя ще изглежда по-скоро като хотела Бурж Халифа в Дубай, а не като пирамида. Топ 0,1% ще са на 160-ия етаж, а топ 1% ще са на 10-ия етаж. А ако Лари Елисън е на 160-ия етаж, Мит Ромни ще е на 6-ия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 10 години
хората докараха еволюцията до деволюция... тва толкова години "развитие" и само алчност и себелюбие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Милионерите вече не "важат" в Ню Йорк "-------------------------------Ний у наше село откога сме ги "отсвирили' милионерите, ехе-е-е-е още с деноминацията на лева 99г.! Ню Йорк мо'ат да ни дишат прахта ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още