IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продават на търг произведения на изкуството от сирийски и ливански автори

Постъпленията за около 1,3 млн. долара ще бъдат разпределени за сирийските деца-бежанци

10:31 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	По данни на ООН около половината от общо 2-те милиона сирийски бежанци са деца. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

По данни на ООН около половината от общо 2-те милиона сирийски бежанци са деца. Снимка: Ройтерс

Произведения на изкуството от над 130 автора основно от Сирия и Ливан, оценявани на около 1,3 млн. долара, се предлагат на търг на цени, по-ниски от галерийните, в опит да се наберат средства за подпомагане на сирийските деца-бежанци, съобщава Ройтерс.

"За първи път толкова много артисти от Близкия изток се мобилизират в името на една обща кауза", коментира Нура Джумблат, една от организаторките на търга в Бейрут.

По данни на ООН около половината от общо 2-те милиона сирийски бежанци са деца. Най-малко 100 000 души са загинали по време на конфликта, който продължава вече близо три години. 

Много от бежанците са потърсили убежище в Ливан и живеят в ужасяващи условия - в палатки и изоставени сгради с ограничен достъп до храна, лекарства, дрехи и образование.

Сред артистите, дарили свои произведения за търга, са ливанецът Набил Нахас, наред с негови колеги от Ирак, Египет, Иран и Европа.

Голяма част от произведенията в момента са публикувани на американския сайт за търгове Padle8, като минималните цени са под тези в галериите.  През първите два дни на търга, който ще бъде активен в продължение на две седмици, са направени оферти за общо 250 000 долара.

Всички средства ще отидат за храна, дрехи, лекарства и медицински консумативи и обучение чрез хуманизирани организации като UNICEF и Save the Children International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още