IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Aeroflot и Yandex ще спечелят от Олимпиадата

Броят на редовните полети от Москва до Сочи дневно е увеличен от 5 на 15, сочат данни на Aeroflot

13:47 | 07.02.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Авиопревозвачът Aeroflot и компанията Yandex са сред руските фирми, които вероятно ще спечелят най-много от Зимната олимпиада в Сочи, показва изследване на Otkritie Financial Corp.

Въпреки прогнозите на Moody's Investors Service, че игрите едва ли ще ускорят икономическия растеж на Русия, те със сигурност ще донесат по-големи печалби за Aeroflot - най-голямата авиокомпания в страната, и Yandex - най-голямата онлайн търсачка.

Според данни на сайта на Aeroflot броят на редовните полети от Москва до Сочи дневно е увеличен от 5 на 15. От края на август акциите на превозвача са скочили с 56% на борсата в Москва, пише Bloomberg.

През декември компанията обяви, че ще замрази цените на билетите икономична класа по маршрута от столицата до Сочи на равнище от 5000 рубли (143 долара) за двупосочен билет в опит да увеличи продажбите си по време на игрите.

"Онова, което фирмата наистина цели, е дългосрочна полза от игрите", коментира анализаторът от Investcafe LLC Андрей Шенк. "Става въпрос за разширяване на клиентската база по целия свят. Хиляди чужденци ще видят какво представлява Aeroflot и ще продължат да купуват билети от нея и в бъдеще".

Приходите на Yandex ще се увеличат поради по-големия обем на рекламите по време на Олимпиадата, твърди Максим Юрин от рекламната компания Red Keds в Москва.

Фирмата, която е базирана в Хага, реализира по-голямата част от приходите си от онлайн реклама.

"По време на Олимпиадата всички ще са онлайн", казва Юрин. "Хората ще проверяват класиранията, ще четат новини и неизбежно ще кликват върху реклами, което ще има положително въздействие върху приходите на Yandex", допълва той.

Yandex се търгува на борсата в Ню Йорк. Вчера акциите ѝ поскъпнаха до 36,67 долара на брой.

Повече за Сочи може да видите материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още