IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu навлиза в Холивуд

Най-голямата търсачка в Китай има планове, свързани с филмовата индустрия

11:14 | 19.02.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата търсачка в Китай Baidu има големи планове за навлизане във филмовата индустрия. Новото бизнес начинание на Baidu се нарича Aquamen Entertainment и ще е базирано в Лос Анджелис.

Според Hollywood Reporter китайският продуцент Гари Джан и южнокореецът Джундзюн Ким ще ръководят компанията.

Първият проект ще е анимaционен филм за 40 млн. долара на име "Kong", пише онлайн изданието Red Luxury. Той е адаптация на класическия китайски роман "Пътешествие на Запад" и ще включва холивудски ефекти. Вероятно режисьорът също ще е от Холивуд, но лентата ще се разработва съвместно с анимационно студио в Южна Корея.

Според China Daily "адекватното осигуряване на капитал" от страна на Baidu е предпоставка компанията да стане силен играч в индустрията, която е свързана с висок риск за възвръщаемостта от инвестициите.

Финансовите отчети на корпорацията показват, че през третото тримесечие тя е имала приходи от 8,89 млрд. долара или с 42,3% повече спрямо същия период на миналата година.

Въпреки че това е първата крачка на Baidu във филмовия бизнес, търсачката и преди е предприемала подобни бизнес начинания. През май миналата година Baidu придоби iQiyi - популярен сайт за споделяне на видео съдържание, който по-рано бе собственост на PPStream. Сделката бе за 370 млн. долара.

Анализатори коментират, че Aquamen Entertainment ще подкрепи и анимационната индустрия на Китай като цяло, която макар и все още да изостава от Холивуд, вече показва признаци на развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още