IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото оръжие на независимите книжарници срещу Amazon

Нова онлайн платформа ще отделя част от средствата от продадени книги, за да подпомага малките книжарници

13:08 | 11.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Независимите книгоразпространители получават подкрепление в битката си срещу Amazon. Нов уебсайт ще подкрепя намаляващия брой малки продавачи книги, а зад него стои най-големият издател на книги в света, съобщава Guardian.

My Independent Bookshop е социална мрежа за любителите на книги, онлайн пространство, в което всеки може да пише ревюта и да оценява литературни произведения.

Потребителите ще могат да купуват книги от сайта, а малка част от средствата ще отиват в подкрепа на десетките местни независими книжарници. До момента с платформата са свързани около 70 магазинчета за книги, а Penguin Random House се надява, че това ще се случи и с още няколкостотин.

Всеки потребител ще може да номинира книжарница, която ще получава 5% от приходите от всяка закупена физическа книга и 8% от всяка електронна. Уебсайтът ще се слее с онлайн платформата за електронна търговия Hive, която предлага подобни услуги с местните магазини от 2011 г. насам.

Тери Пратчет описа My Independent Bookshop като „много, много добро нещо“. Други писатели, сред които Ървин Уелш и Тони Парсънс, се регистрираха още по време на месеца, в който платформата беше в тестов период.

Сайтът ще предложи възможност за директен контакт на представителите на книгоиздателския бизнес с потребителите. Това означава по-тесни контакти с читателите в един от най-динамичните периоди в историята на тази индустрия.

Penguin Random House няма намерението да се конкурира с Amazon и от компанията дори посочват, че гигантът е техен партньор и е в неин интерес да подкрепя дейността ѝ. Tова, което са избрали издателите, е да използват не толкова натрапчив алгоритъм, за разлика от Amazon, за предлагането на книги на читателите.

Начинанието може да даде нов тласък на независимите книжарници и то в момент, в който техният брой значително е намалял, а те не са наясно с успешната стратегия за оцеляване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още