IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независимите книжарници не са готови да се предадат в ръцете на Amazon

Компанията им предлага да продават електронния четец Kindle срещу процент от печалбата

13:03 | 24.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Независимите книжарници не са готови да се предадат в ръцете на Amazon

Компанията за онлайн продажби на дребно Amazon има дръзко предложение към независимите книжарници, въпреки че заедно с големите книжарници обрече малките играчи на пазара да се борят за оцеляването си, съобщава Business Week.

Компанията иска търговците на книги на дребно да продават нейния електронен четец Kindle. В замяна на това Amazon предлага на книжарниците възможност да запазят малка част от печалбата, както и 10% от печалбите от електронните книги, закупени за устройствата през първите две години.

Amazon нарича тази програма възможност, но тя може да се окаже едновременно троянски кон и бомба със закъснител.

Тези метафори логично подсказват, че има голям шанс независимите книжарници да бъдат измамени. Amazon ги призовава за съдействие от няколко месеца, но без особен успех, твърди Денис Лой Джонсън, издател от Melville House.

В прессъобщението, което Amazon изпрати до медиите, се посочва, че две книжарници в родния щат на дружеството Вашингтон вече са се включили в програмата. Това обаче не впечатлява Джонсън. Това се дължи на факта, че новата програма на Amazon не е е привлекателна за търговците на книги, които могат да направят значително по-добри маржове от продажбата на електронни книги на своите собствени уебсайтове.

„Те изпратиха съобщение, което сякаш казва, че са унищожили повечето от нас и не искат и останалите да се присъединят към тази група“, посочва Джонсън. Той смята, че никой не бива да подценява враждебното отношение на независимите книжарници към компанията. Много от тях дори продават електронни четци, направени от Kobo, и също получават процент от печалбите.

От своя страна Amazon позиционира програмата си като възможност купувачите на книги да могат да имат по-голям избор. 

„Вярваме, че търговците на дребно, онлайн или офлайн, малки или големи, трябва да се стремят да предлагат на клиентите си това, което те искат, а много клиенти искат да четат електронни и печатни книги“, отбеляза в официално изявление вицепрезидентът на Amazon Kindle Ръс Грандинети. Според него клиентите не трябва да бъдат принуждавани да избират между електронните книги и любимата си книжарница в квартала, след като могат да имат и двете.

През май месец книжар от Skylight Books в Лос Анджелис публикува пост в блог, в който сподели разговора си с представител на Amazon, който му представил програмата.

Преди той да разгледа сериозно предложението на Amazon, компанията трябва „да спре своите хищнически бизнес практики, като подбиването цените на цял пазар от продукти (книги)“, отбелязва книжарят. Според него компанията отправя предложения, с които насърчава хората да купуват от Amazon.com, докато стоят в книжарницата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още