IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронните книги надвиват книгоиздателите на Острова

Издателите трудно успяват да отговорят на цените, които налага онлайн пазарът

10:12 | 10.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нарастващата популярност на електронни книги доведе &nbsp;до спад в продажбите на хартиените книги. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Нарастващата популярност на електронни книги доведе  до спад в продажбите на хартиените книги. Снимка: архив Ройтерс

Книгоиздателската индустрия във Великобритания е в криза. През изминалата година несъстоятелността е скочила с 42% и 98 издатели са фалирали, сочи изследване на счетоводната фирма Wilkins Kennedy, цитирано от Daily Telegraph. За сравнение издателите, обявили фалит предходната година са 69.

Една от основните причини за това са намаляващите продажби през последните години, след появата на големи играчи като Amazon. Независимите издатели трудно успяват да отговорят на цените, които големите налагат на пазара.
"Amazon трансформира пазара на книги втора ръка, като от много малък той се превърна в сериозна заплаха“, твърди Антъни Корк, партньор в Wilkins Kennedy. Според него новият, в който запазена книга с твърди корици или учебник може да се купи с един клик на мишката, издателят не печели абсолютно нищо.

Една от забележителните индикации за настъпващите промени беше моментът, в който известната британска издателска компания Evans Brothers обяви несъстоятелност през септември 2012 г. Наскоро и водещият независим издател Press Reel Art също спря дейността си.

Нарастващата популярност на електронни книги доведе и до спад в продажбите на хартиените книги. Появата на Kindle на Amazon и на други електронни четци, които добиват все по-голяма известност, подхранва растежа на приходите от продажби на електронни книги.

Според проучване на Publishers Association продажбите на електронни книги са скочили със 134% през 2012 г., докато тези на физически книги падат. Една от причините за това явление е, че средната цена на хартиена книга е по-висока от тази на електронната книга.

Освен това, точно както подкопава музикалната и филмовата индустрия, интернет се оказва проблем и за книгоиздаването. Пиратството на електронни книги е изключително разпространено. Скорошно проучване на NetNames, компания, занимаваща се със сигурността в интернет, показва, че 76% от 50-те най-популярни учебници във Великобритания могат да бъдат свалени абсолютно безплатно от пиратски уебсайтове.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още