IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече стартиращи компании се насочват към пазара на изкуство

Инвеститорите влагат средства в мобилни приложения, улесняващи работата на арт пазара

10:32 | 02.07.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Милионерът Леон Блек, чиято колекция от шедьоври включва картината „Викът“ на Едвард Мунк, е сред инвеститорите, които насочват вниманието си към стартиращи компании в сферата на модернизирането на бизнеса с изкуство, пише Bloomberg.

Пример за такава компания е ArtBinder Inc., чието приложение за iPad е използвано от повече от 300 галерии по цял свят и събра 3,17 млн. долара финансиране от група, водена от Index Ventures.

Блек, който е главен изпълнителен директор на частната инвестиционна компания Apollo Global Management, и Брус Гибни, ранен поддръжник на PayPal, също са инвестирали в подобни проекти.

Очаква се старт-ъпите  в изобразително изкуство да съберат 144,6 млн. долара през 2014 г., а сумата е с 14% по-висока от миналогодишната. 

Миналия месец компанията Patreon, чийто уебсайт свързва хора с интерес в областта с нови артисти, нуждаещи се от помощ, събра 15 млн. долара от поддръжници, водени от Index Ventures. Artsy, която продава изкуство онлайн и чрез мобилни приложения, събра 18,5 млн. долара през април тази година.

Пазарът е „изключително остарял и изпълнен с проблеми, независимо дали купувате или продавате“, твърди съоснователят на Index Ventures Нийл Римър. „Ние се интересуваме от пазара на изкуство като бизнес възможност от доста време, като се има предвид неговата големина и фактът, че до голяма степен всичко в него се случва по много старомоден начин“.

Основателят на ArtBinder - 27-годишната Александра Чимла, казва, че е осъзнала, че подреждането на картини като асистент в галерия за изкуство може да бъде модернизирано чрез поставянето им в iPad, като по този начин се съкращават дните са подготовка за изложения и панаири.

“Реших да направя приложение, тъй като не успях да открия такова. Няма никой, който да е специално фокусиран върху това, което ние правим“, посочва тя.

Чимла, която е израснала в Ню Йорк и е учила изкуство в Brown University, се запознава с Блек благодарение на отдадеността и на двамата в света на изкуството.

62-годишният Блек е натрупал колекция от произведения, в която влиза и „Викът“. Прочутата картина той купува през 2012 г. за сумата от 119,9 млн. долара.

Инвеститорът, който отказва да коментира чрез говорителя си, е в борда на Metropolitan Museum of Art и Museum of Modern Art в Ню Йорк. Той е класиран и в топ 10 на най-влиятелните участници в света на изкуството миналата година от списание Art & Auction. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още