IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hasbro преговаря за придобиването на DreamWorks Animation

До четири седмици ще стане ясно дали ще има реална сделка

15:11 | 13.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: DreamWorks Animation Facebook page</em></p>

Снимка: DreamWorks Animation Facebook page

Производителят на играчки Hasbro е в начални преговори за придобиването на DreamWorks Animation - сделка, която може да постави студиото за анимация под контрола на ключов играч на пазара на играчки, твърдят източници, запознати с въпроса.

Събирането на двете компании може да ускори усилията и на двете да разширят дейността си извън основния си бизнес, пише Wall Street Journal.

DreamWorks Animation работи все повече в сферата на потребителските продукти през последните години, но изостава зад Walt Disney. От своя страна Hasbro продаде част от дела си в кабелната мрежа Hub.

Hasbro, която обмисля подобна сделка от години, има силно влияние върху търговците на дребно, от които DreamWorks също може да се възползва, коментира единият от източниците.

Новината за евентуалното сливане идва около шест седмици след като се заговори, че японският телекомуникационен гигант SoftBank преговаря за придобиването на анимационното студио.

Наскоро Hasbro създаде собствена филмова компания - Allspark Pictures, чиито филми са базирани на марки играчки като My Little Pony, Jem и Holograms.

Производителят на играчки се надяваше, че Hub ще се превърне в ключов играч на пазара на детска телевизия, който ще ѝ помогне да показва предавания с нейните играчки като G.I. Joe, Transformers и My Little Pony. Но компанията се сбъска с редица трудности и конкуренти в лицето на Viacom, Nickelodeon и Disney Channel.

В момента тя пуска нови серии на анимацията “Трансформърс” по Cartoon Network.

DreamWorks Animation се отдели от DreamWorks SKG и стана публична компания през 2004 г. През последните няколко години главният изпълнителен директор Джефри Калценберг насочи усилията за разнообразяване на дейността на фирмата отвъд издаването на филми, като включи експанзия в бизнеса с онлайн видео, издателска дейност и телевизия.

Преговорите между двете компании все още са в начален етап. През следващите четири седмици ще стане ясно дали ще има реална сделка, твърди източник, запознат с въпроса. Около DreamWorks обаче кръжат и други потенциални купувачи.

Миналия месец студиото отчете нетна печалба за третото фискално тримесечие в размер на 11,9 млн. долара при приходи от 108,9 млн. долара. Подразделението ѝ за потребителски продукти е допринесло за 12,1 млн. долара приходи, отчитайки повишение спрямо 11,8 млн. долара приходи през същото тримесечие година по-рано.

Hasbro и DreamWorks Animation са работили заедно и преди. Миналата година те се договориха за създаването на играчки и игри, свързани с два от филмите на студиото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още