IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Жените от Алжир" на Пикасо продадени за 179,4 млн. долара

Картината стана най-скъпото продадено на търг произведение на изкуството

10:55 | 12.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Картина на Пабло Пикасо подобри рекорда за най-скъпо продадено на търг произведение на изкуството, след като бе продадена за близо 179,4 млн. долара на търг на Christie's, предаде Ройтерс.

Нарисуваното през 1955 г. от Пикасо платно "Les femmes d'Alger" ("Жените от Алжир") постигна рекордната цена в началото на пролетния аукцион на къщата в Ню Йорк.

Експертите от нюйоркската аукционна къща очакваха, че кубистичното платно ще смени собственика си за около 140 млн. долара. 

Творбата е центърът на обявената продажба на съвременно изкуство, на която ще бъдат предложени произведения на стойност 2,5 млрд. долара, твърди Филип Хофман, главен изпълнителен директор на Fine Art Fund Group, компания, занимаваща се с инвестиции в изкуство. 

Комисионата на Christie's възлиза на малко над 12 на сто. Най-високата досега сума, платена за произведение на изкуството, бе за триптиха "Три скици към портрета на Люсиен Фройд" на Франсис Бейкън, продадена през ноември 2013 г. също от Christie's за 142,4 млн. долара. Серията от три портрета се очакваше да бъде продадена за 85 млн. долара.

При начална цена от 100 млн. долара с наддавания през 1 млн. долара на няколко участници по телефона цената бе вдигната до 160 млн. долара, докато накрая стигна 179,365 млн. долара. Наддаването продължи 12 минути, като за това време са били направени над 30 предложения. Самоличността на купувача, който е наддавал по телефона, засега остава тайна.

Les femmes d'Alger е висока половин метър и е смесица от абстракция и реалистично нарисувани шаржове и показва четири жени с голи гърди. Предишната най-скъпа картина на Пикасо бе "Акт със зелени листа и бюст". Тя бе продадена през 2010 г. за 106,5 млн. долара. 

На вчерашния търг 180-сантиметровата скулптура на швейцареца Алберто Джакомети "Сочещият човек" стана най-скъпата скулптурна творба, продавана някога на търг. Също неизвестен купувач с сдоби с нея срещу 141,285 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още