IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И близкият до Блатер Жером Валке влиза в радара на ФБР

Според New York Times генералният секретар на ФИФА е превел сума от 10 млн. долара, за която се смята, че е била подкуп

11:07 | 02.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

И генералният секретар на ФИФА Жером Валке вероятно е замесен  в корупционния скандал за кандидатурата на ЮАР за домакин  на Мондиал 2010, съобщава в електронната си версия вестник New York Times.

Преди няколко дни главният прокурор на САЩ Лорета Линч съобщи, че бившият вицепрезидент на Международната футболна асоциация Джак Уорнър е получил подкуп от правителството на Република Южна Африка в размер на 10 млн. долара, за да осигури победата на страната при избора на домакин на Мондиал 2010. От своя страна Уорнър, който е сред деветимата служители на ФИФА, обвинени в  корупция, заяви, че е невинен. 

Според NYT именно Жером Валке, близък до президента на ФИФА Сеп Блатер, е превел указаната сума през  2008 г. по сметка, принадлежаща на Джак Уорнър. Според разследването тази трансакция е едно от ключовите доказателства, че Уорнър е взел подкуп в замяна на гаранции за получаване на домакинството на световните футболни финали през 2010 година от Република Южна Африка. В имейл до NYT обаче Валке пояснява, че нито е превел парите, нито е имал властта да го направи. Вестникът обаче пише, че това не изключва той да е намесен в процеса по друг начин.

В същото време обаче медията посочва, че той може да не знаел, че тази сума се явява като подкуп. Това не значи, че генералният секретар на ФИФА "е участник в престъпен заговор", пише още изданието. 

Припомняме, че преди няколко дни президентът на футболната асоциация на Южна Африка Дани Джордан потвърди за плащане на 10 милиона долара на КОНКАКАФ преди домакинството на страната на Световното първенство по футбол през 2010 година, но отрече всякаква форма на корупция.

Пред New York Times говорителят на ФИФА Делиа Фишер заявява, че тогавашният директор на финансовия отдел на асоциацията Хулио Грондона е наредил трансакцията, но тя е била напълно в съответствия с правилата на организацията. Грондона почина през миналата година. 54-годишният Валке е генерален секретар на ФИФА от 2007 г. и е вторият по важност функционер в асоциацията след Блатер. 

След като скандалът се разшири, ФИФА обяви, че Валке няма да присъства на откриването на Световното първенство за жени в Канада. „Важно е да се погрижи за нещата в централата на ФИФА в Цюрих“, се казва в изявление на съюза. Мондиалът за жени започва в неделя с мач между домакините от Канада и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още