IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картината "Лилави лилии" на Клод Моне бе продадена за 11 млн. лири

Christie's събра повече от 70 млн. лири от аукциона си "Импресионисти и съвременно изкуство"

14:47 | 24.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Картината на Клод Моне "Лилави лилии" (Iris Mauves) беше продадена на търг за 10,8 млн. британски лири (17,2 млн. долара). Платното на френския импресонист бе най-скъпото, откупено на аукциона "Импресионисти и съвременно изкуство", организиран в Лондон от тръжна къща Christie's, съобщава БТА.

Друг топ лот на търга бе картината на Пабло Пикасо "Глава", сменила собственика си срещу сумата от 4,45 млн. лири (7 млн. долара).

Платното "Анита като египетска танцьорка" (Anita en alme) на Кес ван Донген, един от основоположниците на фовизма, беше купено за 4,1 млн. лири (6,5 млн. долара).

Като цяло Christie's продаде 42 от общо 50 предложени лота за сумата от 71,5 млн. лири (112,9 млн. долара). Резултатите са в рамките на очакваните от аукционната къща суми, но отбелязват 17% спад в сравнение със същия търг от миналата година. Това е вторият най-нисък резултат в продажбите от тази категория на лондонския Christie's за последните шест години. Осем от предложените творби така и не бяха купени, включително на художници като Реноар и Марк Шагал.

През май в Ню Йорк Christie's продаде за безпрецедентната сума от 179,4 млн. долара картината на Пабло Пикасо "Жените на Алжир" (Les Femmes d’Alger), с което тя стана най-скъпата творба, продадена някога на търг.

Днес щафетата в седмицата на търговете с произведения на импресионисти и съвременно изкуство се поема от друга известна британска аукционна къща - от Sotheby's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
colline
преди 8 години
"През май в Ню Йорк Christie's продаде за безпрецедентната сума от 1,7 млрд. долара картината на Пабло Пикасо "Жените на Алжир" (Les Femmes dAlger), с което тя стана най-скъпата творба, продадена някога на търг."това май става за "бисери и вицове"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още