IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария разширява разследването си срещу FIFA

Започва проверка на сумите за развитие на футбола, които асоциацията превежда на различни федерации

16:24 | 25.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният прокурор на Швейцария Михаел Лобер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният прокурор на Швейцария Михаел Лобер. Снимка: Ройтерс

Швейцарските власти са започнали разследване на сумите за развитие на футбола, които FIFA превежда на различни федерации по цял свят. То е част от голямото разследване, което швейцарците водят срещу централата, в центъра на което са спечелването на двете домакинства на Световните първенства по футбол от Русия и Катар през 2018 и 2022 година, съобщава Ройтерс. 

Според източника на агенцията разследващите се фокусират над въпроса как са похарчени парите и дали има фалшификации по документацията им.

Между 1999 и 2014 година FIFA е вложила 2 млрд. долара за развитие и планира да инвестира още 900 млн. долара в периода 2015-2018 година. Парите са предназначени основно за национални асоциации, както и за построяването на нови игрища, съоръжения или създаването на треньорски програми.

Швейцарското разследване протича паралелно с това на ФБР, което пък от своя страна доведе до скандалните арести на високопоставени служители на FIFA в края на май. Те бяха обвинени в корупция, пране на пари и финансови измами. 

В момента швейцарски IT специалисти от местната полиция, прокурори и финансови експерти анализират редица доказателства, събрани от главния прокурор на страната Михаел Лобер. Доказателствата включвали намерени в офисите на бившия президент на FIFA Сеп Блатер, генералния секретар Жером Валке и финансово-административния директор Маркус Катнер записи, твърди Ройтерс.

Източникът на агенцията казва, че "почти всичко" в офиса на Валке е било конфискувано. Срещу Блатер, Валке и Катнер обаче все още няма повдигнати обвинения нито от страна на швейцарските власти, нито от страна на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Срещу Блатер, Валке и Катнер обаче все още няма повдигнати обвинения нито от страна на швейцарските власти, нито от страна на САЩ."Aми няма и да има...! То ако имаше поне малко , цял свят щеше да разбере !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още