IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската компания Grexit жертва на гръцката криза

Създателят на фирмата обмисля преименуване, защото понятието е добило негативен смисъл

11:23 | 19.07.15 г.
Индийската компания Grexit жертва на гръцката криза

В последно време терминът Grexit се използва непрекъснато, когато става дума за Гърция. Той беше измислен през 2012 г. от икономиста на Citigroup Уилям Буитър и означава буквално гръцко излизане, или излизане на Гърция от еврозоната. Единственият проблем е, че от 2011 г. Grexit е името на индийска компания, пише в. "Фигаро".

В последно време компанията на Нитеш Нанди придоби голяма популярност покрай името Grexit. Много често при търсене в Google се прави връзка между компанията и гръцката криза, въпреки че такава изобщо няма.

Индийската компания Grexit работи в областта на информационните технологии. Тя предлага на клиентите си възможности за опростяване на използването на имейлите между колегите на работното им място. Името й е съчетание от английската дума it (среден род единствено число) и латинската дума grex (стадо). Парадоксално името на компанията означава де факто сплотяване на колектива, докато днес Grexit се използва като понятие, означаващо разцепление на колектива на еврозоната.

Според Нитеш Нанди неговата фирма се казва Grexit, защото целта на предлаганите от нея услуги е да обедини хората на работните им места. Сега създателят на фирмата обаче обмисля преименуване, защото понятието Grexit е добило негативен смисъл.

Миналата година компания, създала приложение за плащане през телефона, се преименува от Изида на Софткард, защото на английски името Изида /ISIS/ съвпада със съкращението на Ислямска държава в Ирак и Леванта, която днес е просто Ислямска държава.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още