IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Пикасо за 29 млн. долара се връща обратно в Испания

Банкерът Джейми Ботен се опитал да я изнесе извън страната, въпреки забраната

15:54 | 11.08.15 г. 2
<p>
	Картината &quot;Художникът и неговият модел&quot; на Пикасо <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Картината "Художникът и неговият модел" на Пикасо Снимка: Ройтерс

Картина на Пабло Пикасо за 29 млн. долара, собственост на испанския банкер Джейми Ботен и със забрана за изнасяне извън Испания, ще се върне в Мадрид във вторник, след като френските власти осуетиха опит творбата все пак да бъде изнесена извън страната, съобщава Bloomberg.

Картината „Глава на млада жена“ (Head of a Young Woman) ще бъде върната от испанската Гражданска гвардия със специален самолет и ще бъде придружавана от представители на министерството на културата. Картината ще бъде депозирана в Museo Reina Sofia в Мадрид и ще остане под съдебен надзор до разрешаване на случая.

През май Националният съд на Испания потвърди заповед, забраняваща изнасянето на картината от страната на основание неизмеримата ѝ културна стойност и определянето ѝ за национално съкровище. Творбата, която се оценява на 26 млн. евро, е трябвало да пристигне в Швейцария, но е спряна от митническите служители на пристанище близо до Корсика на 31 юли, заявиха френските власти.

Според адвокатите на Ботен той не е нарушил испанския закон за износ на художествени творби, тъй като картината е била придобита в чужбина и за постоянно местонахождение се води яхта с британска регистрация, където е била намерена самата картина.

„Картината е била нарисувана в чужбина, купена е в чужбина и постоянното ѝ местонахождение оттогава е в чужбина“, заяви пред медии адвокатът на Ботен Рафаел Мато де Рос. „Затова тя няма как да бъде изнесена, нито законно, нито незаконно“, допълва той.

Ботен, брат на покойния председател на Banco Santander SA Емилио Ботен, е най-големият акционер в Bankinter SA, седмата най-голяма банка в Испания, чийто председател беше до 2002 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 8 години
Съжаляваме за грешката и благодарим! Коригирано е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
polisat
преди 8 години
Поправете заглавието : 29 млн , а не 29 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още