IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкси създаде шокиращия тематичен парк Dismaland

Проектът е реализиран в изоставен плувен басейн в Югоизточна Англия

17:49 | 21.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потайният британски графити художник Банкси откри най-новия си проект - порутен тематичен парк, наречен Dismaland  и включващ запустял замък и умряла Пепеляшка, съобщава AFP, цитирана от Ройтерс.

Проектът е реализиран в изоставен плувен басейн в Югоизточна Англия в градчето Уестън супър Меър. Това е най-голямата експозиция на Банкси до ден днешен, включваща също галерии с негови творби и на други художници, след които и скандалният Деймиън Хърст. 

Посетителите ще бъдат посрещнати от гледката на порутен замък, а Банкси разказва пред Ройтерс, че това е "един фестивал на изкуството, на веселието и на анархизма в начален стадий". Той допълва, че проектът няма нищо общо с Дисниленд, въпреки привидно голямата прилика с известния увеселителен парк. Творецът, който се сдоби със световна слава благодарение на остроумните си улични графити, заяви, че неговата инсталация не е "шамар за Дисни". 

Паркът е обявен за "неподходящ за малки деца", уточнява британският Guardian. Въпреки че не е "най-щастливото място на земята", Dismaland определено привлича вниманието и развълнува както местните, така и фенове от цял свят, пише още Ройтерс.

Сред мрачните изображения фигурира и това на катастрофирала с каляската си Пепеляшка, която се подава мъртва от нея. Тя е заобиколена от папараци, които трескаво я снимат. Още преди откриването композицията предизвика скандал, защото силно напомня за трагичната смърт на една друга принцеса - лейди Даяна.

Тематичният парк отваря врати за публиката в събота и ще приема посетители до 27 септември.  

Вижте снимки от проекта в галерията на Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още