IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автономни таксита тръгват в Япония

Такситата ще преминат през пробен тест в една от префектурите, преди да бъдат представени и на други места

16:13 | 02.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През следващата година около 50 души в Япония ще започнат да използват таксита, за да изминат разстоянието от дома до кварталния магазин. Каква е новината? Такситата няма да има шофьори.

Експериментът ще се проведе в префектура Канагава, южно от Токио, като тест за услуга, която ще покрие по-голяма част от Япония през 2020 г., коментира Quartz. Компанията зад експеримента, Robot Taxi, е съвместно дружество между фирмата за мобилен интернет DeNA и разработчика на автомобилни технологии ZMP. Двете компании обявиха намеренията си през май, коментирайки, че ще представят автономни таксита и автобуси.

Системата на Robot Taxi включва GPS, радар, работещ на милиметрови вълни, камери за стерео виждане и анализ на образите при движение. По време на тестовия период такситата ще изминават разстояние от около 3 км, отчасти по основните пътни артерии. Членове на екипа ще бъдат на борда, в случай че трябва да се избегне инцидент.

Някои коментатори продължават да твърдят, че когато става въпрос за автономни автомобили, Япония се е забавила и рискува да отстъпи пазара на чужди конкуренти. Audi, Mercedes-Benz, Ford и Tesla разработват автомобили с автономни характеристики, а Google тества автономните си автомобили по американските пътища през тази година.

Toyota, от своя страна, инвестира 50 млн. долара заедно с университетите Stanford и MIT в изследване на автономни превозни средства и на 1 октомври обяви предстоящо устройство за безопасност, създадено, за да разменя информация между автомобилите и пътната инфраструктура. Тъй като механизмът може теоретически да засече дали шофьорът не реагира на червена светлина и не намаля скоростта, той отчасти осигурява автономно управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още