IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продават на търг стол на авторката на "Хари Потър" Джоан Роулинг

Тя е ползвала стола, докато е писала първите две книги от поредицата

12:30 | 05.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Стол, използван от британската писателка Джоан К. Роулинг, по времето, когато е писала първите две книги от поредицата за момчето магьосник Хари Потър, ще бъде предложен на търг в Ню Йорк, предава AFP.

Столът, който е от дъб, е произведен през 1930 г. и е продаван и преди. Първо самата писателка го е продала с благотворителна цел през 2002 г. за 21 000 долара Седем години по-късно столът е продаден по интернет за 29 000 долара.

Сега наддаванията за стола достигнаха 65 000 долара.

Джоан Роулинг е пишела често и в кафенета, но е ползвала често стола в своето жилище в периода, в който е писала първите две книги от прочутата поредица. „Хари Потър и философският камък“ беше публикувана през 1997 г., а година по-късно излезе „Хари Потър и Стаята на тайните“.

През 2002 г. писателката е предоставила търга, за да бъде продаден на търг, който имал за цел да събере пари за асоциация, бореща се срещу насилието над деца, посочва организаторът на търга Heritage Auctions. Тогава Роулинг написала с боя на стола: "Може и да не съм красив, но не ме съдете по външния вид". Освен това се е подписала на облегалката, а на седалката е оставила надпис: „Написах Хари Потър, седнала на този стол“. В рамките на търга ще бъде предложено и писмо, написано на пишеща машина от писателката преди първия аукцион.

Лотът е сред четирите стола, с които е било обзаведено скромното жилище на Роулинг в Единбург през 1995 г.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още