IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са най-печелившите музикални звезди за 2015 г.?

За разлика от преди години най-големият източник на приходи днес вече са изпълненията на живо

11:57 | 17.05.16 г.
<p>
	Rolling Stones.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Rolling Stones. Снимка: архив Ройтерс

Поп музиката днес е истинско хибридно чудовище и класацията Топ 10 на най-добре заплатените музиканти за 2015 г. го доказва, пише HowMuch.net.

От една страна в списъка са включени както музикални динозаври, така и доста по-млади изпълнители. Може да се каже дори, че половината от музикантите дори не са били родени, когато останалите вече са свирили на сцената.

От друга страна причините за славата им са напълно различни една от друга. Когато Rolling Stones са на възрастта на Тейлър Суифт в момента, продажбите на албумите им са били мерилото за слава. Интернет обаче наруши традиционния бизнес модел на поп музиката. Успехът в музикалните класации е само един от критериите за реален успех, и то вече доста пренебрегван.

Проучването на Billboard за най-високоплатените музикални изпълнители за 2015 г. показва, че в повечето случаи турнетата вече са най-големият източник на приходи.

Най-голямата звезда тази година от гледна точка на печалбата е Тейлър Суифт. През 2014 г. тя бе едва на 15-то място в списъка на Billboard с обща печалба от само 13,6 млн. долара. Миналата година обаче тя е увеличила тази сума петкратно – до 73,5 млн. долара. Над 80% от тези средства идват от турнето ѝ 1989 World Tour.

Впечатляващо е, че разликата в печалбата на Суифт спрямо кънтри певеца Кени Чесни, който е на второ място в класацията, е доста голяма. Той е спечелил едва 39,8 млн. долара, или малко над 50% от печалбата на Тейлър Суифт. Най-големите му приходи се дължат отново на турнето му – Big Revival, което му е докарало 38,1 млн. долара.

Въпреки че общата възраст на всички членове на Rolling Stones е 289 години, групата успява да спечели 39,6 млн. долара за миналата година, като 37,3 млн. долара от тях се дължат на турнето им.

Подобно на Чесни и Stones Били Джоел е получил над 95% от печалбата си от концерти, като в неговия случай тази сума идва от едва 29 концерта.

Тийн бандата One Direction, която е на 5-то място с 24,2 млн. долара, са най-добрите изпълнители след Суифт, спечелили добра сума и от продажба на албумите си. Те са получили 3,1 млн. долара от продажби, което е над два пъти повече от сумата на Stones.

Адел, която е на 9-то място, е изключителен изпълнител на сцена. Особено, след като почти не се е качвала на такава през по-голямата част от 2015 г. Тя е спечелила богатството си най-вече по старомодния начин: продавайки музика. 16,3 млн. долара от общо 20,5 млн. долара идват именно от продажби.

Топ 10 се завършва от групата Maroon 5, която бие всички освен One Direction и Ед Шийран по онлайн стрийминг. Но 1,3 млрд. стрийма през 2015 г. са донесли на бандата малко под 800 хил. долара, което е поредното доказателство, че стриймингът носи на музикантите трохи, и то само за някои от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още