IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сафра Кац от Oracle стана най-добре заплатената жена директор в САЩ

За фискалната 2015 г. тя е получила възнаграждение в размер на 56,9 млн. долара

17:17 | 16.05.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Oracle Facebook Page</em></p>

Снимка: Oracle Facebook Page

Сафра Кац е станала най-високоплатената жена директор в САЩ през фискалната 2015 г., след като пое поста на втори главен изпълнителен директор на Oracle, коментира Bloomberg.

Кац е получила заплащане от 56,9 млн. долара през миналата година, което я нарежда на първо място сред жените в Bloomberg Pay Index – показател за 200-те най-добре заплатени директори на компании, търгувани на американските борси. Заплащането ѝ включва специално възнаграждение в акции в размер на 10,5 млн. долара заради повишението, както и заплата от 1 млн. долара и годишни акции, обвързани с продължителността на работата ѝ в компанията.

Главният финансов директор на Alphabet Рут Порат е на второ място в класацията сред жените с компенсация от 41,1 млн. долара след напускането на Morgan Stanley, където заемаше същия пост. Заплащането ѝ включва бонус от 5 млн. долара за започването на работата. Мари Бара от General Motors, първата жена изпълнителен директор на голям производител на автомобили, е на трето място с възнаграждение от 36,3 млн. долара. Тя бе начело на продуктовото развитие на GM, преди да стане изпълнителен директор през 2014 г.

От 17-те жени, които в момента са сред 200-те най-добре заплатени директори, 15 изпълняват ролята на главен изпълнителен директор в компании, част от индекса Standard & Poor’s 500.

54-годишната Кац се присъединява към Oracle през 1999 г. като старши вицепрезидент. Тя е избрана за втори главен изпълнителен директор на базираната в Редууд Сити, Калифорния, компания през 2014 г., след като заема поста на вицепрезидент и главен финансов директор. В новата си роля тя наблюдава финансите, производството и правните дела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Що па да е втори изпълнителен директор? Доколкото знам са на едно ниво с Марк Хърд а Сафра е с повече стаж в Oracle от него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още