IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2018 г. световното по вино ще се проведе в Пекин

За първи път в своята над 20-годишна история Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе извън Европа

10:00 | 13.05.17 г.
<p>
	Тазгодишното издание на конкурса в Испания. <em>Снимка: Concours Mondial de Bruxelles/flickr.com</em></p>

Тазгодишното издание на конкурса в Испания. Снимка: Concours Mondial de Bruxelles/flickr.com

През 2018 г. за първи път в своята над 20-годишна история Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе извън Европа. Пътуващият конкурс за вино избра за домакин на своето 25-то издание района Хайдян в Пекин, съобщиха организаторите.

„Производството и консумацията на вино в Китай бележат силен ръст“, коментира Бодуа Аво, президент на Concours Mondial de Bruxelles. 

„Китай се превръща в най-големия пазар за някои водещи страни-производителки на вино. Асоциации на винопроизводители установяват дейност там, откриват регионални офиси и изграждат търговски мрежи. Нивата на растеж в страната са по-високи в сравнение с всеки друг пазар. Китай е на второ място в света по площ на лозовите насаждения, с 847 000 ха, като пред него е Испания, а след него Франция“, заяви Бодуа Аво.

През 2017 г. броят на мострите на китайски вина в конкурса се е увеличил с 112,5% в сравнение с 2016 г. и с близо 250% в сравнение с 2015 г. Според Международната организация по лозата и виното площта на лозята продължава да нараства (със 17 хил. хектара между 2015 и 2016 г.), като страната се превръща в „основна зона за отглеждане на лозя в света“.

Китай е на пето място по консумация на вино в глобален план (след САЩ, Франция, Италия и Германия), петият най-голям световен вносител на вино по обем, четвъртият най-голям вносител в света по стойност.

В началото на май 2017 г. конкурсът се проведе във Валядолид, Испания. Там се събраха 320 журналисти, търговци, енолози и  сомелиери, за да оценят 9080 вина от 50 страни. От България участваха 38 производители.

През 2016 г. домакин на Concours Mondial de Bruxelles беше Пловдив. „Макар тази година България да не е домакин, продължаваме да сме сред топ 10-те страни, подали най-много вина за участие в надпреварата“, каза Меглена Михова от Probegex, представител на конкурса в България.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още