IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг e продал през февруари акции на Facebook за 500 млн. долара

Средствата са предназначени за фондацията Chan Zuckerberg Initiative

08:50 | 02.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг продаде акции за почти 500 млн. долара от компанията през февруари, за да финансира своето дружество за благотворителни инвестиции - фондацията Chan Zuckerberg Initiative (CZI), предава Ройтерс, позовавайки се на подадени до регулаторите данни.

Този ход не е изненада, тъй като е част от плана на Зукърбърг да ускори продажбите на акции, за да финансира инициативата, която създаде през декември 2015 г. със съпругата си Присила Чан.

Два документа до властите показват, че Зукърбърг е продал 685 000 акции на стойност 125,4 милиона долара през последните три дни на февруари, като общите продажби през месеца са достигнали около 2,7 милиона акции на стойност 482,2 милиона долара, според изчисленията на Ройтерс. 

„Тези продажби са следващата стъпка в процеса, който Марк представи през септември, за да финансира работата по Chan Zuckerberg Initiative в областта на науката, образованието и въпросите, свързани със справедливостта и възможностите. Средствата ще отидат в подкрепа на редица филантропски дейности и операции на CZI за много години напред", заяви говорител на фондацията пред агенцията.

Зукърбърг заяви през септември, че ще продаде между 35 млн. и 75 млн. акции на Facebook през следващите 18 месеца. Сумата би достигнала 13 млрд. долара въз основа на текущата цена на акциите на социалната мрежа.

Милиардерът от Силициевата долина заяви, че ще дари 99% от акциите си в Facebook на CZI - на стойност около 45 млрд. долара, когато инициативата бе формирана.

Той продаде акции за около 1,6 млрд. долара през 2016 г. и 2017 г. според технологичния сайт Recode.

Фондацията на Зукърбърг е подобна на тази, създадена от основателя на Microsoft Corp Бил Гейтс и съпругата му Мелинда Гейтс и Buffett Foundation, формирана от милиардера Уорън Бъфет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още