IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qantas е най-безопасната авиокомпания в света за пета поредна година

Flybe е най-сигурната нискотарифна авиокомпания според класация на сайта AirlineRatings.com

21:46 | 04.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската авиокомпания Qantas беше определена за най-сигурната авиокомпания в света през 2019 г. в класация на AirlineRatings.com, в която са включени 405 превозвача, съобщава испанският вестник Expansion.

Qantas заема първото място от 2014 г. насам. За изготвянето на класацията сайтът взема предвид фактори като инциденти със самолети на авиокомпаниите, рентабилност, възраст на флотилията и инициативи за подобряване на въздушната безопасност.

Qantas е смятана за най-опитната авиокомпания в индустрията, като в 98-годишната си история е залагала на развитието на сигурността. Австралийската авиокомпания беше пионер в разработването на Future Air Navigation System, регистър от данни за полетите, за да наблюдава представянето на самолета и действията на екипажа.

В класацията на 20-те най-сигурни авиокомпании в света през 2019 г. влизат още Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, American Airlines, Austrian Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, KLM, Lufthansa, Qantas, Qatar, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines и Virgin group.

Тези авиокомпании изпъкват в индустрията и са на предна позиция по безопасност, иновации и въвеждане на нови самолети, отбелязва главният редактор на AirlineRatings.com Джефри Томас.

Най-сигурната нискотарифна авиокомпания в света е Flybe, следвана от Frontier, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia/Asia, Thomas Cook, Volaris, Vueling, Westjet и Wizz Air. Тези компании са издържали успешно стриктен тест за оперативната сигурност на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА).

Томас отбелязва, че всички авиокомпании ежедневно имат инциденти заради проблеми с производството, но това, което определя сигурността на дадена компания, е начинът на действие и допусканите грешки от екипажа.

Компаниите с най-лоша оценка в областта на сигурността са Ariana Afghan Airlines, Bluewing Airlines, Kam Air и Trigana Air Service.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още