IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските културни институции се борят за оцеляване

Правителствената помощ се различава в отделните държави - някои са щедри и инвестират в култура, а други считат културата за излишен лукс в тежки времена

15:30 | 15.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Германия „може и иска да си го позволи“

В някои страни културният сектор е по-добре подготвен да преодолее тази криза поради десетилетия на големи държавни инвестиции и по-добра социална защита на изпълнителите. Германия например е инвестирала дългосрочно в културата, защото "това е страна, която може и иска да си го позволи", каза Катарина Шмит, режисьор и драматург, базирана в Германия и Чехия.

Въпреки че бъдещето е несигурно, дългата традиция на публичните субсидии облекчава ситуацията в двете страни заради загубените приходи от билети.

Шмит дава пример с Берлинската филхармония, която е продала билети на средна цена от 48,90 евро през 2014 г. За всеки от тези посетители концертната зала е получила допълнителни 66,90 евро публично финансиране.

Различна е картината във Великобритания, където културните институции традиционно се радват на малка държавна подкрепа и в голяма степен разчитат на собствените си продажби на билети. Докато този бизнес модел означава, че изкуствата обикновено допринасят за здравословни суми в държавните каси, британските театри предупреждават за наближаваща катастрофа, защото не получават никаква подкрепа. Представленията в Лондон са отменени до 2021 г.

Правителството на Великобритания най-накрая обяви пакет за спасяване на сектора на изкуствата в размер на 1,57 милиарда британски лири в началото на юли под натиск на кампания на знаменитости. Към този момент обаче някои театри вече е бяха обявили масови съкращения или постоянно затваряне.

Междувременно в Унгария дясното правителство предложи спешна схема за подкрепа на културните индустрии, която прерасна бързо в национална програма. На драматурзи и композитори бяха предложени скромни безвъзмездни средства за писане на нови композиции, но с условие - да бъдат тематизирани около стогодишнината на Трианонския договор, събитие, което отдавна е част от националистическия риторичен арсенал на Виктор Орбан.

„От съдържателна гледна точка това си е чиста пропаганда“, коментира каза Фани Нанай, организатор на фестивала в Будапеща. "Това наистина беше скандал“, допълва тя.

Netflix влиза

Печеленето като артист или изпълнител беше несигурно преди пандемията. От 2 милиона европейци, които работят като художници и писатели, около половината са самостоятелно заети и повечето разчитат на краткосрочни договори и еднократни концерти.

Все пак някои са по-добре защитени от други. Във Франция изпълнителите и театралните техници се възползват от социалноосигурителен статус, предназначен да предложи степен на защита от несигурността на работата. По време на пандемията на тези 130 000 души им е разрешено да получат повече. Регистрираните "артисти-автори" - създатели на литературни, драматични, музикални, хореографски или художествени произведения, също са получили някои данъчни облекчения.

Във всички отрасли самостоятелно заетите лица са по-сериозно засегнати от кризата. Германската схема за подкрепа на хората на изкуството на свободна практика получи широка оценка за бързината и простотата – Шмит казва, че 5000 евро са пристигнали в банковата и сметка само няколко дни след като е поискала спешна помощ. Фрилансърите в в Унгария и Испания получават малко помощ, с изключение на освобождаването им от плащане на обичайните им данъци.

"Не получихме голяма подкрепа, особено като се има предвид, че загубихме толкова много работни места“, коментира Игор Бакович, италиански хореограф, живеещ в Испания. Той казва, че е получил около 400 евро.

Последна актуализация: 11:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още