IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 80% от българите спазват традициите на Бъдни вечер

Подаръци за предстоящите празници за свои близки, роднини и приятели ще купят 67% от сънародниците ни, показва анкета на „Тренд“

12:31 | 23.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Четири пети от българите ще прекарат Коледа в населеното място, където живеят и няма да пътуват за празниците, а едва 11% ще празнуват в друго населено място в страната. Почти половината българи пък посочват, че най-важното нещо за тях на коледните празници е времето със семейството и приятелите. Това показва проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите към коледните и новогодишните празници. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 декември сред 1009 души.

67% от българите декларират, че ще купуват подаръци за предстоящите празници за свои близки, роднини и приятели. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които ще подаряват подаръци, са изводите от анкетата.

Най-много сред тези, които ще купуват подаръци, са хората на възраст 30-39 години и 40-49 години. Данните показват, че жените са по-ангажирани с този процес – 73% от дамите споделят, че ще купуват подаръци, докато при мъжете делът е 60%.

Констатациите от сравнението след настъпване на пандемията от COVID-19 между декември миналата година и тази година са, че се е увеличил делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци за предстоящите празници.

Близо три четвърти от българите са категорични, че ще спазят традициите на Бъдни вечер, а останалите, които няма да ги изпълнят са най-вече представители на религиозните малцинства.

Над половината (58%) от анкетираните твърдят, че имат и собствени семейни традиции, свързани с коледните и новогодишните празници.

По отношение на украсата за празниците, то 79% посочват, че ще украсят дома си. С увеличаването на възрастта намалява делът на тези хора. Живеещите в София в най-голям дял декларират, че ще украсят домовете си.

От анкетата на „Тренд“ се разбира, че 80% от респондентите ще прекарат Коледа в населеното място, където живеят. Както и в предходни проучвания, свързани с коледните и новогодишни празници, то и тази анкета потвърждава, че мнозинството от българите празнуват Коледа, там където живеят и това се дължи най-вече на семейния характер на празника.

Едва 11% от българите ще празнуват на друго населено място в страната, а 1% ще бъдат в чужбина за Коледа.

Най-важното за 49% от българите за коледните празници е времето със семейството и приятелите. За 20% от тях е важно настроението и коледният дух.

Най-младите на възраст 18-29 г. в най-голям дял споделят, че настроението и коледният дух са най-важни за тях, когато става дума за коледните празници.

Спазването на традициите са важни за 7% от българите, а за 6% най-важното, свързано с коледните празници, са почивните дни.

Сред другите важни за сънародниците ни са коледните ястия, подаряването и получаването на подаръци, пазаруването и подготовката за празниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Честито Рождество христово на всички християни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
и слава Богу ... турско робство сме преживели , ше преживеем и гейско !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още