IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви послания изпрати детската книжка "Войната, която промени Рондо"?

Приходите от продажбата на книгата на украинските автори Романа Романишин и Андрий Лесив ще са в помощ на бежанците, съобщи Виктория Иванова от "Софтпрес"

15:46 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Изображение: Издателство Софтпрес</em></p>

Изображение: Издателство Софтпрес

Целта на книгата "Войната, която промени Рондо" е да се започне разговор между родителите и децата за такива тежки теми като войната. В нея не се спестява истината, но се дава надежда. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Виктория Иванова, зам. главен редактор на "Софтпрес".

Тя съобщи, че издателството ще дари всички приходи от продажбата на детската книжка на украинските автори Романа Романишин и Андрий Лесив на Българския червен кръст в помощ на пострадалите от войната в Украйна. Към книгата, която излезе на българския пазар на 22 март и е написана по повод предишната война в Украйна през 2014 г., е имало голям интерес още при обявата на предварителната продажба.

Според Виктория Иванова книгата е вид терапия, която обръща страха в надежда и кураж.

Дни след началото на войната в Украйна от издателството са попаднали на пуликация бв социалните мрежи за книжката и са решили чрез издаването ѝ да подпомогнат бежанците от войната. 

"Украинското издателство "Старият лъв" реагира светкавично въпреки ситуацията. Изпратиха материалите по книгата, тя беше преведена за 48 часа безвъзмездно от Христина Йотова. Обявихме възможност за предварителни поръчки и се радваме, че хората откликват", разказа Иванова.

По думите ѝ, освен като текст, книгата е изключително въздействаща и като визия с илюстрациите, направени от авторите.

„Книгата разказва за трима герои, който помагат на цветята да пеят в оранжерия в идиличния град Рондо. Оранжерията е първата, която пострадва, когато в града пристига войната, разкри Иванова. – Едно от посланията е, че за да противостоим на злото, трябва да сме заедно.“

Зам. главният редактор на "Софтпрес" посочи, че повечето украински издателства продължават работата си въпреки военните действия, а издателите на "Войната, която промени Рондо" са започнали кампания за изпращане на детски книжки в чужбина.

Може ли книга да отговори на детските въпроси за войната? Какво символизират маковете на корицата на книгата "Войната, която промени Рондо"? 

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още