IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Приемането на украински бежанци трябва да бъде справедливо разпределено

Съюзът ще определи брой бежанци, които всяка страна трябва да приеме, за да предотврати повторение на кризата със сирийските бежанци

20:00 | 23.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Страните членки на ЕС ще започнат да обсъждат „справедливо споделяне на бремето“ при приемането на милиони бежанци от руското нашествие в Украйна, съобщи високопоставен представител на блока по миграционните въпроси.

ЕС ще определи брой на бежанците, които всяка страна трябва да приеме, за да се избегне повторение на провалите при последния голям приток на бежанци през 2015-2016 г., когато 27-те страни членки се скараха жестоко кой и колко бежанци трябва да поеме от един милион души, които избягаха от войната в Сирия.

Еврокомисарят по вътрешната политика Илва Йохансон заяви, че „справедливото разпределение на бремето“ ще бъде обсъдено от министрите по миграционните въпроси на 27-те страни членки на извънредна среща в понеделник. „То трябва да бъде развито“, допълни тя на пресконференция, цитирана от Ройтерс.

Руското нашествие принуди около 3,5 млн. души да напуснат Украйна и да се насочат към страни членки на ЕС само за един месец. Около половината от пристигащите до момента са деца, а голямото мнозинство от останалите са жени, съобщава съюзът. Мъжете, които са годни за военна служба, имат забрана да напускат страната, за да помогнат в борбата срещу руските сили.

ЕС бързо отвори границите си за украински бежанци, като им предостави местожителство и правото на свободно движение, както и достъп до училища, медицински грижи, жилища и до трудовия пазар.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие счита, че пристигналите 3 млн. бежанци може да породят първоначални годишни директни разходи от най-малко 0,25% от БВП на ЕС и много повече в големите приемащи икономики.

Бежанците пристигат главно в съседните Полша, Румъния, Словакия и Унгария, които са членки на ЕС, но Йохансон заяви, че около два милиона души вече са се насочили към западните страни в блока.

Тя допълни, че ЕК е започнала да съставя индекс, който оценява относителните последици за всяка страна членка, като взема предвид размера на населението ѝ, броя на украинските бежанци на територията ѝ и броя на търсещите убежище хора, които са приети миналата година.

Според Йохансон Полша е изправена пред най-голямото предизвикателства, следвана от Австрия, Кипър, Чехия и Естония, които са много по-малки като размери и население.

Комисията предложи да предостави неизползвани средства от предишния бюджет на ЕС за 2014-2020 г. за приемане на бежанци от Украйна. В сряда ЕК предостави 3,5 млрд. евро от планирани съвместни разходи през 2021-2027 г.

„Първоначалните разходи са управляеми за ЕС като цяло, но е трудно да бъдат осигурени от индивидуални съседни страни“, се казва в доклада на ОИСР. „Споделянето на бремето и подкрепата на ЕС за страните, приемащи голям брой бежанци, ще позволи по-ефективно разпределение на средствата“, се допълва в документа.

Дубравка Суица, еврокомисар за демокрацията и демографията, заяви, че за по-малко от месец война Полша е приела около един милион украински деца, близо три пъти от обичайния годишен брой раждания в страната.

„Над 1,5 млн. деца са пресекли границата към ЕС. На европейска територия се случа демографска промяна“, допълни тя на пресконференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още