IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският олигарх Абрамович скри две суперлуксозни яхти в Турция

Турските води засега са убежище за луксозните плавателни съдове на руските богаташи, но това скоро може да се промени

14:19 | 25.03.22 г.
<p>
	<em>Яхтата &quot;Соларис&quot;. Снимка:&nbsp;Angel Garcia, Bloomberg</em></p>

Яхтата "Соларис". Снимка: Angel Garcia, Bloomberg

Руският олигарх Роман Абрамович е скрил суперлуксозните си яхти "Еклипс" и "Соларис" в пристанища в Турция, съобщава CNBC, позовавайки се на данни за морския трафик. Двете яхти струват по около 600 млн. долара всяка и плават под флага на Бермуда.

"Еклипс", която е сред най-големите в света със своята дължина от 164 метра, има две площадки за хеликоптери, два басейна, дискотека и миниподводница, разказва още агенцията. Яхтата има 48 каюти и според турските медии се е превърнала в атракция за туристите в курорта Мармарис. "Соларис", която е с по-малка дължина - 140 метра, но също толкова луксозна, пък е акостирала в Бодрум.

Роман Абрамович попадна в списъка на ЕС със санкционирани заради войната в Украйна лица. Смята се, че олигархът е близък до режима, управляващ Русия. С преместването на луксозните морски съдове в Турция той успя да избегне задържането им от европейските власти.

Този късмет обаче нямаха Алексей Моршдашов, на когото италианските власти конфискуваха 65-метровата "Лейди М", както и ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин, на когото Франция отне 86-метровата яхта "Аморе Веро", чиято стойност е около 120 млн. долара.

Турция не е член на ЕС, но е член на НАТО, отбелязва още CNBC. В момента страната се опитва да се наложи като неутрална спрямо конфликта между Русия и Украйна страна и като медиатор между двете страни. По този начин страната привлича богатите руснаци, които опитват да скрият имуществото си от санкциите на Запада.

Турските води засега са убежище за суперлуксозните яхти, но това може да се промени много скоро. Един от рисковете е, че руските олигарси няма да могат да намерят застраховател за яхтите си или няма да могат да ги регистрират.

Например Lloyd`s вече съобщи, че скоро ще преустанови услугите, които предлага за руските плавателни съдове. Регистърът на морските съдове на о. Ман пък съобщи, че планира скоро да започне дерегистрацията на яхти, собственост на руски олигарси.

Те рискуват още и екипажите на тези яхти, както и компаниите, които ги поддържат, които са против войната в Украйна и заради репутационен риск, също да откажат да се занимават със супер луксозните плавателни съдове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още