IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария е блокирала активи на руски олигарси за 8 млрд. долара

Активите на руските граждани в страната са на стойност около 200 млрд. франка, но не всеки руснак попада под санкции

17:25 | 07.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцария е блокирала активи на руски олигарси на стойност 7,5 млрд. франка (8 млрд. долара) в петте седмици, откакто наложи санкции срещу приближените до руския президент Владимир Путин, съобщава Bloomberg.

Към 24 март, тоест месец след началото на войната в Украйна, задържаните активи бяха на стойност 5,75 млрд. франка. Този впечатляващ ръст означава, че санкциите работят, смята ръководителят на Швейцарския секретариат по икономически дейности Ървин Болингер.

Берн изненадващо се включи в санкциите срещу Русия, изоставяйки своята дългогодишна политика на неутралитет. Правителството заяви, че се включва в санкциите на ЕС, но и си спечели критики от опозицията и медиите в страната, че не прави достатъчно.

По данни на Асоциацията на швейцарските банки в Швейцария има активи на стойност между 150 млрд. и 200 млрд. франка, собственост на руски граждани. "Но нека сме наясно - не всеки руснак попада под санкциите", коментира Болингер.

До този момент ЕС и Швейцария са публикували списък с 900 лица от Русия, които попадат под санкции, и много малко от тях - под 100, имат активи и плащат данъци в Швейцария. Но за сравнение, Италия досега е съобщила за блокирани активи на руски олигарси за "едва" 880 млн. долара.

Случаите са комплексни и изискват много работа от страна на 800-те служители в Секретариата, посочва още Bloomberg.

Институцията е критикувана и за това, че не публукува публично имената на хората, чиито средства са блокирани, както правят другите европейски държави. Тази финансова дискретност и ниските данъци са всъщност причината много руски богаташи да опитват да скрият средствата си в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 2 години
Тези " цивилизовани " св..е са свикнали на грабеж.Тонове злато на Нацистка Германия от ВСВ останаха в Банките им. Няма нищо чудно щом е грабеж на тях им е позволено и имат право защото са " цивилизовани , културни възпитани" как иначе ще имат 40.000 Франка на глава от населението.( бил съм там и съм останал дълго време действително са много отвратителни, долни особено в Цюрих ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още