IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lavazza също прекратява дейността си в Русия, очаква предизвикателна 2022 г.

Италианският производител на кафе отчете силен ръст на печалбата си за миналата година

20:47 | 13.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Италианският производител на кафе Lavazza заяви в сряда, че подобно на много други западни компании ще прекрати дейността си в Русия и че се е наложило временно да спре доставките за Украйна, пише Ройтерс.

От италианската компания се подготвят за "изключително трудна и предизвикателна 2022". Причината - поскъпването на суровините, което натежава на бизнеса по цял свят и принуждава фирмите да прехвърлят разходите си към потребителите.

"На първо място, зеленото кафе, но също така и пакетирането, енергията, логистиката, както и рисковете, произтичащи от сегашната драматична геополитическа ситуация", каза главният изпълнителен директор Антонио Баравеле.

 

Данните от финансовия отчет на компанията показаха в сряда, че печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация - или т. нар. EBITDA - е достигнала 312 млн. евро през 2021 г. Спрямо предходната година тя се е увеличила с 23,3 на сто.

Общо печалбата е нараснала с 11% през миналата година, достигайки 2,3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още