IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каравана на Черно море - все повече българи избират този вариант за почивка

Най-търсените места за наемане на каравани този сезон са къмпингите "Гардения", "Градина" и "Якото място", сочат данни на Karavani.bg

10:49 | 26.07.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Къмпинг &bdquo;Гардения&ldquo; между Китен и Лозенец. Снимка: Karavani.bg</em></p>

Къмпинг „Гардения“ между Китен и Лозенец. Снимка: Karavani.bg

Българите все повече избират почивка на каравана през летния сезон на Черноморието. Това показват данни на платформата за онлайн резервация на каравани у нас Karavani.bg.

Интересът към наемането на каравани е значително повишен – 3,5 пъти спрямо миналия сезон. 37 хил. души са търсили каравани в сайта от началото на годината до 15 юли спрямо малко над 11 хил. за същия период през 2021 г.

Едновременно с това расте и броят на предлаганите каравани - в момента в платформата са се включили над 100 каравани, което я превръща в най-голямата в страната.

„Данните са предпоставка за много силен сезон тази година, тъй като броят на резервациите само до 15 юли вече надвишава броя на резервациите за цялата 2021 г. Очакваме съвсем скоро караваните в платформата да бъдат напълно запазени до последната седмица на септември, което ще удължи и сезона", коментира основателят на Karavani.bg Николай Неков.

Нова тенденция тази година е силното търсене на каравани на къмпинг „Гардения“ между Китен и Лозенец, с което той задминава досегашния първенец в платформата „Градина“. Най-популярните дестинации за почивка на каравана у нас са по Южното Черноморие - около Китен и Лозенец (къмпингите „Гардения“, „Якото място“, „Китен“, „Атлиман“), между Созопол и Черноморец (къмпингите „Градина“, „Златна рибка“, „Кайт градина“, „Еко градина офшор кемп“, „Черноморец“), както и къмпинг „Делфин“ до Ахтопол. Извън Черноморието голям интерес в платформата има и към къмпинг „Иструм парк“ на яз. Искър.

Топ 10 най-популярни места за наемане на каравани в Karavani.bg

„Почивката на каравана е алтернативен и все по-предпочитан избор през лятото - тя е цялостно бутиково изживяване, което дава много повече емоция, връзка с приятелите и семейството, както и с останалите къмпингуващи. Едновременно с това къмпингите се развиват и предлагат повече и по-добри условия за почивка“, добавя Николай Неков.

Най-активно каравани търсят млади хора и семейства от големите градове – основната аудитория на Karavani.bg този сезон са хора между 25 и 44 години, като над 50% от търсенето идва от София. Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора пък са останалите градове, откъдето има най-много заявки за търсене на каравана на морето.

Този сезон прави впечатление и навлизането на т. нар. workation тенденция (от work и vacation, съчетаване на работа с ваканция - бел. ред.) - все повече хора избират да отидат на каравана не само за да почиват, но и да работят от морето за 1-2 седмици. Караваните предлагат добри условия за такъв тип почивка, което прави и престоя в тях по-дълъг.

Къмпинг "Юг"
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
"...което дава много повече емоция, връзка с приятелите и семейството, както и с останалите къмпингуващи..."- ей точно това последното ме плаши.Освен ако не си любител на пиянски песни и слави трифонов нон стоп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Иначе уважавам избора на всеки. Аз лично съм ходил с приятели, но на палатки и под сянка :) Само трябва да си насекомо-устойчив :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 1 година
На къмпинг Гардения каравани не виждам. Има бунгала, изложени пряко на припека. Как живеят хората в тях нямам идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Тая събота бях в Балчик, за 1 човек, да се наяде и да изпие две бири, излиза около 70 лева, по-евтино излиза да отидеш и да ядеш на алеята във Варна. Нищо чудно, че хората предпочитат начин, където могат сами да си готвят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Къмпинга и караваната са идеи за нещо различно ,с по-малко хора ,повече природа,да избягаш от шумотевицата и струпванията ,така е тръгнал този вид туризъм и стигаме до момента в който хората на каравани са наблъскани по къмпинги ,да не говорим за цените които са над тези вече за нормална почивка и какво излиза-блъскат се като копърки в тия жеги ,на зверски цени ,да не говорим за мизерията по тези къмпинги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
sultan
преди 1 година
Напълно съгласен. Къмпинг "Юг" пращи по шевовете, изживяването е невероятно. И плаж "Корал" е пълен с палатки на хора, обичащи близкия контакт с природата и аскетичния начин на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още