IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво научихме от „Вълка от Уолстрийт“?

Шест житейски урока, които филмът на Мартин Скорсезе ни дава

15:15 | 26.01.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Леонардо ди Каприо по време на 71-ите награди &quot;Златен глобус&quot;. <em>Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Леонардо ди Каприо по време на 71-ите награди "Златен глобус". Снимка: Ройтерс

2. Сексът може да е също толкова пристрастяващ, колкото и кокаинът

Във филма става пределно ясно, че в стремежа си към бързо забогатяване, момчетата бързо се пристрастяват към употребата на различни субстанции, като алкохол, кокаин и метакуалон. Към тях обаче може да се прибави и сексът, който става неразделна част от ежедневието им. Героите във филма правят секс навсякъде и по всяко време, а проститутките се превръщат в неразривна част от действието.

Според психолози, когато непрестанното ни желание за секс започне да пречи на връзките ни със семейството или колегите, означава, че търсим любов на много погрешни места.

3. Сексуалният нагон утихва, когато наистина търсим любов

Всички герои във филма се развиват. Те очевидно търсят любов, но я търсят на грешните места. Връзките им са пълен провал, което ги обрича на самота. Ето защо те се нуждаят от професионални успехи, които да ги накарат да се чувстват като истински мъже.

Всеки млад мъж се опитва да се „чифтоса“ с колкото е възможно повече жени, което на първично ниво означава, че той се стреми към максимално продължаване на рода. Тази информация е закодирана в мъжкото ДНК, но истината е, че повече секс не означава повече или въобще някаква любов.

4. Съществува силен стремеж да си част от "племе"

Един от най-завладяващите аспекти във филма е страстта, гордостта и солидарността, която брокерите изпитват един към друг, работейки в екип по пътя към големите пари. Героят на ди Каприо е вдъхновяващ лидер, когото другите искат да следват. През целия филм се долавя усещането, че да бъдеш част от бандата, както и част от нещо, което е по-голямо от теб самия, се споделя от всички герои.

В книгата си „Моралните племена“ Джошуа Грийн описва силното привличане, което имаме към това да бъдем част от общност и да работим за усъвършенстването си, подпомагайки развитието на цялото племе. В модерното общество хората често се справят успешно с дилемата дали да се погрижат единствено за себе си или за „племето си“. Решения от подобен тип често ни отвеждат до заключението, че да се грижим единствено за себе си не е най-добрият начин да успеем.

5. Същите сили, които ни въвличат в едно племе, често ни противопоставят на друго

Между героите във филма се усеща силно приятелско чувство, което ги бута напред в съвместните им занимания независимо дали става въпрос за сключване на сделки, извършване на измами или просто забавление. В един момент обаче, членовете на „племето“ се оглеждат настрани и забелязват други групи от хора, които могат да бъдат използвани по най-бруталния и лишен от съчувствие начин.

„Нашата работа е да вземем техните пари и да ги преместим в нашите джобове,“ казва героят на ди Каприо във филма.

Джошуа Грийн описва проблемът така: „За хората винаги има момент на егоизъм на групово ниво. Хората винаги поставят на първо място Нас пред Тях.“

6. Начинът, по който се отнасяме с „тях“, e начинът, по който се отнасяме със себе си

Стара поговорка гласи, че когато сочим с пръст някого, три от пръстите сочат самите нас. В крайна сметка измамата и непочтеността, които отборът на Белфорд насочва към другите, се връща, за да унищожи самия него. Въпреки че стават все по-богати, проблемите на героите във филма се задълбочават с времето. Те започват да страдат от еректилна дисфункция, невъзможност за овладяване на гнева и депресия. Браковете им се разпадат.

Вълка от Уолстрийт“ е много ценен филм именно заради това, че ни кара да се замислим дали във всеки един от нас няма по един „вълк“. Замислете се; нима в дадени моменти не бихте искали да сте част от племе, нима не се е случвало да мечтаете за нещо по-голямо, по-важно, по-красиво, или пък да успеете на всяка цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
Обясних ти, че не можеш да ме разбереш, явно не ме и разбра !!! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 8
LuckyYou
преди 10 години
И аз говоря за филма. Нито теории, нито конспирации - този филм няма АБСОЛЮТНО нищо общо с реалността! Това имам предвид. Това се е случило, но това не може да се каже че се случва всеки ден, даже се е случило веднъж, може и да се повтори, но не е реалността. Не е това, което се случва в действителност на wall street. Точно филма коментирам - абсолютно нереален. Този филм е направен само и единствено да радва масите. И да си мислят - я ги гледай тия как се друсат и чукат к**ви. Което не е така. Тия дето са там - отиват на работа, бачкат цял ден. След като свърши работния ден, продължават да бачкат. Накрая на седмицата си отиват на яхтата или на голф. Може и да чукат, ама със сигурност не се друсат!!! И не правят пародии от сорта на Американски пай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
ALEX_D_GREAT
преди 10 години
Все пак аз мислех, че говорим за филма. Ти ако говориш за нещо повече от филма и си имаш някакви теории и конспирации, това е отделен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 9
LuckyYou
преди 10 години
Аз не казвам, че не се е случили. НО този филм или тези събития не са представителна извадка за това какво се случва на wall street. Това е единичен случай, който не е правило - следователно няма нищо общо с реалността!!!!!!! На wall street може дори да се каже, че е и скучно за обикновен средностатистически човек, който се мисли за *** (99% от населението на Земята)! Господарите на света не употребяват наркотици - те знаят, че по този начин стават зависими, а те обичат другите да са зависими от тях!!! След като това смяташ, че това е реалност, обаче, не вярвам, че можеш да разбереш какво ти пиша, за това спирам до тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 1
ALEX_D_GREAT
преди 10 години
Напротив - дори и всяка дребна случка във филма от рязането на косата за 10 000 долара до гълтането на златната рибка си е абсолютна истина и се е случвало. Не знам за коя реалност говориш - сигурно някоя твоя си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 2
sioko
преди 10 години
Филм за глупостта и найвността на хората, който вярват във Феята на зъбките, Санта Клаус и Американската мечта. После българите били финансово неграмотни....?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
Или това - Into The Pit - Epic Trader MovieВ youtubeПоздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 2
polki
преди 10 години
купих книгата преди 4-5 години, прочетох стотина страници и повече не ми се четеше .............. . ......... ........... едва ли има какво повече да се чете от 500-те страници в книгата освен за секс, наркотици и измами...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 10 години
Момчета, що не чете книгите първо после да давате компетентните си мнения. Всичко, е по книгата му.Не знам какво очувдващо има, като всички сме чели какво правят топ брокерите на Уолстрийт и най-вече техните фирми, как всичко греховно го отчитат като консултантски услуги. Във филма всичко е автентчно спрямо книгата му, която пък е едва ли не мемориална .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 7
Jekata
преди 10 години
Какво научихме от Вълкът от Уолстрийт? - Поредно доказателство как в последно време маркетинга и рекламата на Холивуд поднася поредна боза в стил "Шедьовъра на XXV век". За пореден път се счупи и масовката да го гледа, която масовка ако беше същински филм, на фактическата тематика - нещо от типа на Margin Call, то масовката нямаше да се счупи да се хвали, че е гледала филм, който не е разбрала. Достатъчно повърхностен филм, със същия успех можеше да е за колумбийски наркобарон или афгански племенен водач. Даже във втория случай щеше да е по-интересно предвид различията в цивилизациите. Нещо като псевдосоциалистическите чеда на ръководители в ЦК на ККП. :DВ общи линии си е баш за убиване на време, незнам доколко достоверно отразява същинската история, но като нищо са прави в Кения та са го забранили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още