IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любов в оранжево

Дизайнерите демонстрираха специално отношение към оранжевото, което присъстваше дори и в колекциите на най-големите традиционалисти в модата

14:07 | 14.02.11 г.
<p>Оранжевото присъства на модните подиуми особено силно за сезон прелет-лято 2011. <i>Снимка: Flickr, Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Оранжевото присъства на модните подиуми особено силно за сезон прелет-лято 2011. Снимка: Flickr, Лиценз: Creative Commons

В Холандия оранжевото е официалният цвят на кралското семейство и символ на власт. Индийският флаг има оранжева ивица в горната си част, която изобразява смелостта и куража. Този цвят е свещен и в индуизма.

Освен като популярен цвят в някои култури, днес оранжевото преживява своя ренесанс на модните подиуми и в ресторантите, пише The Wall Street Journal. Началото е поставено с коктейла Аперол шприц, който се прави от италианския ликьор Аперол и е особено популярен по време на Седмицата на модата в Ню Йорк. Коктейлът е леко горчив и остър, но не много силен. В него има лед, сода, малко от ликьора и резенчета портокал.

А що се отнася до модните подиуми, на тях ясно личи афинитетът и зелената светлина, която модистите тази пролет дават на оранжевото.

Дизайнерското дуо Проенца – Шулър показа модел дантелена тениска с оранжева лента, декорирана да изглежда така, сякаш гореща лава се разлива по рамото на носещия я. Модел на марката Alexander McQueen, направен от Сара Бъртън, представлява рокля, покрита с кожени декорации, направени така, че да наподобяват големи пеперуди.

Саманта Камерън, криейтив дизайнерът на Smythson (и съпруга на британския министър-председател), избра пак оранжевото за представянето на фирмата в известния моден портал Fashion Diary.

Новата серия оранжеви сенки на Estee Lauder заблестяха на лицата на моделите на Дерек Лам, Стела Маккартни вмъкна вдъхновен от ретрото принт на плодове с реални размери, а дори традиционни мъжки модни къщи като Brooks Brothers и J. Crew вмъкнаха нотки на оранжевото в своите модели.

Така че, в заключение можем да кажем, че независимо дали стилът ви е спортно-елегантен, строго официален или ежедневен, ако искате да сте в крак с модните тенденции или да внесете нотка на свеж стил в облеклото си, заложете на оранжевото. Под формата на дреха, шалче, фишу, бижу, грим, шапка или друг аксесоар – оранжевото обещава да носи настроение и да радва почитателите си през следващия пролетно-летен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още