IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивша кола на Кралица Елизабет II бе продадена на търг

Автомобилът е оборудван със специална поставка за дамската чанта на Нейно Величество

11:09 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кралица Елизабет II разглежда някои от новите модели на Jaguar.&nbsp;<em style="font-size: 12px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Кралица Елизабет II разглежда някои от новите модели на Jaguar. Снимка: Ройтерс

„Каран от внимателна дама” – така звучи рекламният слоган на този Jaguar Daimler Super V8 LWB, който бе продаден на търг през уикенда в Брукленд, графство Съри, Англия.

Машината, която има пробег от 11 000 мили, смени притежателя си срещу сумата от 40 500 британски паунда (47 400 евро), съобщава Mirror. А въпросната „внимателна дама” е не коя да е, а Кралица Елизабет ІІ, което предизвика огромен интерес към наддаването. Новият собственик на колата Йън Лиликреп успя да спечели наддаването, след което се похвали, че колата е във фантастично състояние.

Любопитното е, че лимузината е била в гаража на кралското семейство от 2001 г., когато е произведена, до 2004 г. Тогава тя е предадена на фонда за наследство Jaguar Daimler. Оттам твърдят, че понякога дори самата Елизабет II е управлявава луксозната машина, която разчита на 4.0-литров двигател с мощност 370 к.с.

Кралският автомобил има някои особености в сравнение с други екземпляри от същия модел. Преди всичко това е знаменитата поставка за дамска чанта, с която, както е известно, Нейно Величество никога не се разделя. Специалната поставка излиза от подлакътника между предните седалки.

Производителите оборудват всички коли, предназначени за Елизабет II, с такава поставка, след като веднъж кралицата се оплаква, че когато сяда зад кормилото, няма къде да си сложи чантата. На мястото на пепелника се намира таблото за включване на мигащите светлини за обозначаване на "специален режим на движение". 

Пред огледалото за обратно виждане също има специални светлини, насочени напред. На колата е било монтирано и специално комуникационно оборудване и други системи за сигурност, но те са свалени още при предаването на Jaguar-а на фонда. А за новия собственик остава пълен комплект документи за техническо обслужване, както и снимки на бившата собственичка зад волана.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още