IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога да запазим билет за пътуване със самолет?

Правилото е колкото се може по-рано, от значение са и дните от седмицата, както и часовете през денонощието

10:32 | 28.12.10 г. 3
<p>Купуването на самолетен билет на разумна цена не е само до късмет. <i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Купуването на самолетен билет на разумна цена не е само до късмет. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

Сезонът на почивките... май няма такъв. И през лятото, и през зимата, пролетта и есента човек може да намери подходящо място за отдих, вид активност, ако е по-деен, или нова дестинация, която да посети.

Ако сте от любителите пътешественици и за вас не целта, а пътят е важен, вероятно няма значение средството за придвижване. С кола е удобно и бързо, с влак шансът за нови социални контакти е доста голям. Същото важи и за кораб, а в крайна сметка, ако дестинацията не е особено далечна, автобус също би ви свършил работа.

Ако обаче обичате да пътувате надалеч, със самолет би ви било най-удобно. И най-бързо. А, оказва се, с нарастването на броя на нискобюджетните авиопревозвачи и предложенията за цени са все по-примамливи.

И все пак, ако решите да организирате следващото си частно пътуване със самолет, е добре да сте наясно кога да резервирате билета си, пише вестник Telegraph.

Намирането на билети на добра цена изглежда е голяма доза късмет. Дали да купите билета веднага, след като решите дестинацията, или да отложите за последния момент с надеждата, че тогава цените ще паднат?

По правило най-доброто време за купуване на билет е веднага, след като самолетните компании отворят линиите си за продажба. Колкото повече наближава времето на полета, толкова по-скъпи стават билетите.

Авиокомпаниите имат практика да предлагат във всеки самолет няколко места на по-ниски цени, но колко и къде - не обявяват никъде.

Ако полетът е особено натоварен и търсен и местата обичайно свършват бързо, е много вероятно такива места на по-ниска цена да няма.

Сайтовете, които се използват като посредници от авиопревозвачите за запазване на билети, също са програмирани така, че да запазват по-ниски цени на билетите до момента, в който хората не станат по-активни за даден полет. Веднага щом първата част от местата свърши и търсенето нарасне, цената на билетите се покачва.

Това обаче не е закон. Ако самолетът не се запълва достатъчно бързо, превозвачите намаляват цените, за да могат да привлекат пътници.

Честа практика е авиокомпаниите да предлагат вече отказани билети на по-висока от продажната им цена, за да се ориентират на пазара и да видят дали има търсене за този полет и да намалят броя на местата в бъдеще, ако се налага.

От значение са и дните от седмицата и часовете, които ще изберете за полета си. Обикновено полетите в понеделник са по-евтини от тези в неделя, а тези в четвъртък ще излязат „по-тънко“ отколкото ако летите в петък. Ранните самолети в средата на седмицата биха ви спестили най-много, стига да нямате проблем със ставането рано сутрин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aglika_v
преди 13 години
У нас все още има твърде малко избор на никотарифни компании и дестинации, които се предлагат. Из Европа обаче, Райънеър например, има полети за по 5 до 10 евро за вътрешността и островите на Испания. А за разликата в цените на нискотарифните и национални компании в полза на вторите е факт, но важи само за някои дестинации. Предполагам идва от летищните такси - явно по-отдалечените летища не отстъпват на останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
Моят опит показва, че "колкото се може по-рано" е между 2 и 3 месеца преди датата на пътуването. И още нещо, така наречените "нискобюджетни авиопревозвачи" не винаги са най-изгодни. За справка, цените на BA до Лондон тази есен ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
bondinio
преди 13 години
баси безмислената статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още