IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой австралийци ще отпътуват тази година на луксозен круиз

Срещата на лайнерите „Кралица Елизабет“ и „Кралица Мери 2“ в Сидни се очаква да донесе 3 млн. долара на града

15:44 | 23.02.11 г.
<p>Корабът &quot;Кралица Мери 2&quot; ще се срещне тази година в Сидни с другата &quot;кралица&quot; на Cunard Line - &quot;Кралица Елизабет&quot;. <i>Снимка: piqs Лицнз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creativ

Корабът "Кралица Мери 2" ще се срещне тази година в Сидни с другата "кралица" на Cunard Line - "Кралица Елизабет". Снимка: piqs Лицнз: Creativ

Рекорден брой австралийци ще се отправят на пътешествие на борда на луксозните лайнери „Кралица Елизабет“ (Queen Elizabeth) и „Кралица Мери 2“ (Queen Mary 2) тази година, съобщава АП.

Двата елегантни лайнера ще се срещнат за първи път, откакто са в открито море, в пристанището в Сидни. По думите на Питър Шанкс, директор на собственика на корабите Cunard Line, близо 1000 австралийци са се записали за круиз на борда на всеки един от двата кораба.

Елегантният „Кралица Елицабет“ има на борда си повече от 10 ресторанта и кафенета, 12 бара и клубове, амфитеатрална зала на три нива за театрални представления, два закрити плувни басейна, условия за игра на крикет и боулинг, както и библиотека за 6 000 книги.

Лайнерът ще бъде във вода 103 дни, а след Сидни ще посети Мелбърн. Следващата спирка е Фремантъл и връщане до Саутхемптън през Азия.

По време на един обикновен ден на борда на кораба „Кралица Елизабет“ се изпиват 624 бутилки вино и 327 бутилки шампанско, а хладилниците се зареждат с 4 188 яйца и 287 литра плодов сок.

Част от интересната статистика за голямото потребление на борда на кораба е годишната консумация на чай на „Кралица Елизабет“, която би могла да напълни басейн с олимпийски размери. Пътниците на борда пък използват годишно повече от 140 хил. клечки за зъби.

„Тази година на борда на двата ни кораба има 30% повече австралийци спрямо същото време предишната година“, казва Шанкс.

Плавателните съдове превозват близо 6000 пасажера общо, а спирането в Сидни се очаква да влее близо 3 млн. долара в икономиката на града.

Питър Шанкс изрази надеждата си някой ден да види и трите „кралици“ на Cunard Line – Елизабет, Мери 2 и Виктория, заедно в Сидни.

„Ще продължим да изпращаме корабите си в тази част на света – този маршрут все пак е основна дестинация за нас от години. Амбицията ни е да закараме и трите си „кралици“ в Сидни, но ще трябва да мине известно време, за да бъде изградено необходимото съоръжение за акостиране на плавателните ни съдове.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още