IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в Гърция - една голяма въпросителна

Все повече туристи търсят сигурни сейфове, в които да пазят допълнителни средства за почивката си

12:26 | 19.06.15 г. 25
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

През последните седмици туристите често питат мениджъра на гръцки курорт Костас Димитрокалис за нещо, което е пренебрегвано в епохата на онлайн плащанията и кредитните карти - надеждни хотелски сейфове, в които да оставят парите си.

“Клиентите искат да са сигурни, че ако нещо се случи, ще имат средства”, коментира Димитрокалис, който ръководи веригата KD Hotels с шест курорта на остров Санторини. “Те идват с повече пари в брой”.

Да помага на туристите да си почиват лесно е нещо, с което Димитрокалис може да е справи. По-притеснително за него е какво ще се случи, ако те всъщност не пристигнат в Гърция. Въпреки че всичките му хотели са пълни в момента, Димитрокалис твърди, че резервациите за следващите месеци са малко заради финансовата нестабилност на страната, пише Bloomberg.

Това се усеща и от цялата гръцка туристическа индустрия. Асоциацията на гръцките туристически фирми, която миналия месец заяви, че годината е започнала силно, тази седмица отказа да коментира евентуалното въздействие на преговорите на правителството с кредиторите, защото “ситуацията е много несигурна”.

Страната трябва да извърши плащания към Международния валутен фонд, а до 30 юни трябва да постигне споразумение с кредиторите. Ако това не се случи, част от туристите вероятно ще поставят под въпрос пътуванията си, в момент, в който хотелиери, собственици на ресторанти и кораби, очакват пика на туристическия сезон.

Икономически ефект

Туризмът носи 17% от БВП на Гърция, което означава, че забавянето му ще се отрази много зле на икономиката. Преди да се разгори последният спор за финансирането, страната очакваше рекордна година по отношение на броя посетители, като през първото тримесечие на годината те нараснаха с 46% до 1,73 млн. души, сочат данни на Централната банка на Гърция.

Планирате ли почивка в Гърция това лято?

Да
Не
Все още се колебая
Общо 2859 гласа

TUI AG, най-големият европейски туроператор, заяви, че има спорадични записвания на туристи заради възможността кризата в страната да повлияе на почивките. Tomas Cook Group пък твърди, че все още се радва на силно търсене на пътувания до страната. И двете компании твърдят, че пътуванията няма да бъдат засегнати, защото те продават туристически пакети на клиентите си.

Съветът на експертите към туристите, насочили се към Гърция, е да следят развитието на случая и да имат достатъчно средства, с които да изкарат допълнително 3-4 дни за всеки случай, твърди Дейвид Суон, говорител на Travelex.

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 14
юрист
преди 8 години
Да- банките ни са в стабилно състояние, И морето- също. Не бих инвестирала и 1 евроцент в пробитата каца, наречена гърция, камо ли да се ориентирам към купуване на недвижим имот там, където има земетресения по 10-20 пъти на ден и поради тази причина не може да се строят недвижими имоти с РЗП, по-голямо от 250 кв.м....България е много по-добра дестинация за инвестиция в недвижим имот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 7
misanthrope
преди 8 години
Банките ни са екстра. Разбирасе че са в пъти по-стабилни от гръцките и държавата ни е в пъти по-стабилна в момента НО морето не струва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 21
Mito Karamitov
преди 8 години
Юристчето, гледай си правото и АНАЛизирай гръцкото море:)))Ето Тиквата ти направи магистрала като слънце - марш на нашето да му изпълниш заповедта:)))Ти да не мислиш че нашите баММки са по-добре от гръцките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
За имотите, причината да се продават по принцип е, че вдигнаха яко данъка и народа вече, притежаването на ваканционна къща му се вижда ненужен лукс. Това което ще дадеш да я купиш е едно на ръка, ама като почне да ти бърка в джоба всяка година и не е оферта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 19
юрист
преди 8 години
Туристите ще избягват гърция по много проста причина- нестабилността на гърция и арогантността на нейните политици създават несигурност и за туристите. Никой не иска вместо на почивка, да се озове в центъра на граждански размирици. Доколкото разбрах, гръцки имоти на цена 100 К евро на морето, вече струват към 55 К евро, но и за тях няма купувачи, Ако гърция не подпише споразумението, излиза от ЕС и аз- ще се намерят юридически варианти за реалното й излизане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още