IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dismaland се оказа златна мина за района, в който се намира

Антикапиталистическата инсталация всъщност се оказа особено полезна за местния бизнес

16:34 | 25.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Антикапиталистическата инсталация на британския художник на графити Банкси Dismaland ще затвори врати тази неделя, а иронията е, че е генерирала очакваните 20 млн. паунда допълнителни приходи за търговците в заобикалящия я регион, пише BBC.

През последните пет седмици повече от 150 хил. души са посетили тематичния парк, който беше затворен от 2000 година насам, но отвори отново врати на 20 август тази година.

Временната арт изложба в Уестън сюпър Меър в графство Съмърсет в Югозападна Англия продаде по 4000 билета на ден онлайн, а още 500 души се редиха на опашки в продължение на часове, често в проливен дъжд.

Dismaland е описван от Банкси като „анархизъм в начален стадий“ и осмива туризма и индустрията с тематични паркове.

Но туристическият бизнес в града реално печели от проекта, при това цели 20 млн. паунда, твърди Visit Somerset. Сумата е три пъти по-голяма, отколкото се предполагаше в началото.

"Шоуто отиде отвъд нашите надежди“, твърди Джон Търнър от Visit Somerset. “Това е глобален феномен от голямо значение за региона и подчертава колко важен може да бъде туризмът за местната икономика“.

Най-печеливши се оказаха хотелите и местата за спане и закуска. Септември обикновено е спокоен месец, когато около половината от местата в тях са заети. Но по време на шоуто на Dismaland почти всяко легло в района е заето абсолютно всяка вечер.

Хотелиерът Кийт Фърн, който стои начело и на градската Асоциация на хотелиерите, твърди, че и двата му хотела са „били пълни всяка нощ“. По думите му те са имали много повече работа от нормалното, а чуждестранните посетители са идвали от целия свят.

„Мексико, Тайланд, Китай, Америка – отвсякъде“, коментира той.

Фърн посочва, че в сравнение със същия период на миналата година са продадени допълнително 50 хил. нощувки в хотелите в града, като всеки гост е похарчил средно по 150 паунда на нощ.

Ресторантите също се оказват особено заети. В своя съвременен италиански ресторант, намиращ се на брега на морето, Виктория Ъпуорд показва дневника с резервациите. Всяка вечер е запълнена, дори по средата на седмицата, което не е обичайно за това време на годината. Заведенията привличат много по-широк кръг от клиенти благодарение на парка.

Всеки, разполагащ с малка незаета площ, създава временен паркинг за коли, таксувайки посетителите по 5 паунда, което е повече от таксата за допускане до самия Dismaland (3 паунда).

Хиляди хора идват с влак. Great Western Railways отчете двойно повече пътуващи по линията от Падингтън до Уестън, генерирайки около 4,5 млн. паунда приходи.

Всички обръщат внимание на иронията, че антикапиталистическата арт инсталация всъщност насърчава бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още