IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британска компания изгражда център за летящи таксита в Сингапур

Skyports ще покаже площадка за вертикално излитане и кацане в Сингапур по време на Световния конгрес за интелигентни транспортни системи в края на октомври

17:15 | 07.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британска компания заяви, че изгражда първата в света площадка за вертикално излитане и кацане на електрически летателни апарати в Сингапур, ранна стъпка към осъществяването на глобална мрежа от летящи таксита, съобщават от Bloomberg.

Базираната в Есекс компания на име Skyports планира да покаже площадка за вертикално излитане и кацане, разположена на територията на емблематичния хотел Марина Бей Сандс в Сингапур. Това ще се случи по време на Световния конгрес за интелигентни транспортни системи от 21-25 октомври. Германската Volocopter GmbH също ще представи своя електрически самолет на демонстрационен полет.

Градският въздушен транспорт не е нещо ново - вертолетите го правят от десетилетия. Промяната е, че по-добрите батерии и иновативният дизайн ще направят тази опция за придвижване по-евтина, по-чиста и по-тиха. Засега компаниите само се опитват да демонстрират възможностите на технологията, но в доклад на Citigroup се твърди, че продажбите на летящи таксита могат да достигнат 5 млрд. долара до края на следващото десетилетие.

„Хеликоптерите съществуват отдавна, но те не се използват добре, особено в градовете, защото са шумни, опасни и замърсяват“, казва по телефона изпълнителният директор на Skyports Дънкан Уокър. „Ние наистина се опитваме да го превърнем във форма на транспорт за всекиго, не само за изключително богатите“, допълни той.

Citi очаква дизайнерите да продължат да осъвършенстват технологията и да работят с регулаторите, така че да могат от 2025 г. да започнат предлагането на въздушно такси като редовна услуга. Това може да се случи и по-скоро, имайки предвид Uber Technologies, които целят да стартират подобно начинание в Лос Анджелис, Далас и Мелбърн още през 2023 година. До 2030 г. годишно могат да бъдат продадени до 20 000 електрически летателни апарати, заяви Citi в своя доклад миналия месец.

Най-напред ще се започне с пътувания в обхват от около 50 мили и продължителност 10-20 минути. Според банката инвеститор това е достатъчно, за да може вариантът за избягване на задръстванията да си струва допълнително заплащане. Вероятните разходи за возене ще са около 3,75 долара на километър - по-евтино от лимузина, но на двойна цена в сравнение с наземното пътуване.

„Най-напред браншът трябва да спечели обществените регулатори и регулаторите за безопасността на въздуха и точно това е целта на демонстрацията през този месец“, заявява Уокър.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още