IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпите ски курорти в Европа

Времето тази година е добър съюзник на ски курортите в Европа, а притокът на хора е толкова голям, сякаш кризата в последните 18 месеца не е била факт

14:31 | 19.01.10 г.
Шамони, Франция
Шамони, Франция
Най-добрият сезон за ски – зимата, привлича богаташи от всички краища на земята в едни от най-скъпите и луксозни курорти в Европа. А онези, които обичат да слаломират по пистите, не жалят пари за любимия си спорт.

Ски курортите в Европа в момента се радват на един от най-добрите сезони, които са имали някога, с помощта на времето, което осигури дебела покривка сняг на много места на континента, а тълпи от хора се стичат на ваканция така, сякаш не е имало криза през последните 18 месеца.

Проучване на WealthBulletin подреди десетте най-скъпи ски курорта в Европа – сред тях се нареждат места като Куршавел и Мерибел във Франция, Сейнт Мориц и Зермат в Швейцария, Кицбюел в Австрия – това са и водещите дестинации, които привличат като магнит висшето общество. Критериите всяко едно от посочените места да влезе в списъка, са цената на земята в курорта, на седмичната карта за достъп до ски съоръженията и колко плащат почиващите за халба бира на място.

Почетното първо място заема курортът Куршавел - планинско кътче, в което са разположени три едноименни алпийски села. Първото е на 1550 метра надморска височина и помещава семеен курорт, второто на 1650 метра е любимо място на скиори и сноубордисти, а третото, което се издига на 1850 метра и е най-високата точка в курорта, привлича с лукса и разкоша постоянните си клиенти. В Куршавел има пряка връзка между височината и цените – колкото по-високо се изкачвате, толкова по-скъп става престоят ви там. Средната цена на земята в курорта е 37 хил. евро за квадратен метър, а най-евтината бира в селата струва 4,5 евро. Ски ще карате рамо до рамо с Роман Абрамович, Флавио Бриаторе, Наоми Кемпбъл, Виктория Бекъм и Джордж Клуни, а седмична карта за съоръженията и достъп до пистите е ваша срещу 200 евро.

Всъщност курортът е висок точно 1747 метра, а допълните метри са му дадени с цел по-успешен маркетинг. Улиците на Куршавел 1850 изобилстват от бутици на Dior, Armani, Gucci и Chanel. Мястото обаче не е известно само с лукса и разкоша, които предлага на гостите си – тук са и едни от най-стръмните черни писти в света.

Вторият претендент за най-луксозен курорт е френският Мерибел. Това е любимо място на британските кралски наследници принцовете Уилям, Хари и Едуард, а средната цена на квадратен метър земя там е близо 18 хил. евро. Мястото има собствени площадки за хеликоптери и малки самолети и по време на ски сезона често може да видите частни малки летателни устройства да кацат и излитат със знаменити пасажери.

Сейнт Мориц в Швейцария е трети в лукс списъка. За високия стандарт говори и името на една от улиците в курорта – Виа Суврета, която е кръстена на една от най-скъпите търговски площи в света. През годините гостите на курорта са засичали тук Марлене Дитрих и Мадона, а градчето се появява и в два от филмите за Джеймс Бонд. Сейнт Мориц е известен с многото изискани барове и ресторанти, както и с големия брой дизайнерски магазини на известни модисти, които тук имат най-голямо присъствие сред останалите алпийски курорти. Цената на квадратен метър земя тук е 17 хил. евро, ски картата струва 240 евро, а халба бира може да изпиете срещу 4 евро.

Валдизер във Франция привлича звездни личности като Боно, Жерар Депардийо, Хелена Кристенсен. Седмичният пропуск за курорта и ски съоръженията е 248 евро, като тук дори и през лятото може да карате ски. Мястото е известно сред по-големите авантюристи и почитателите на извън пистовото каране, които могат да пият бира за 3 евро.

Зермат – швейцарският рай за скиорите. Тук квадратен метър земя струва 13,5 хил. евро, а седмичната карта е на стойност 273 евро. Курортът е сред любимите на Роби Уилямс и се намира в немската част на кантона Валайс. Тук е най-високият лифт, който се издига на височина от 3 883 метра и една от най-дългите ски писти – цели 22 километра.

По-надолу в класацията се нареждат курортите Вербиер в Швейцария – популярно и често посещавано място от най-добре платените финансисти и банкери в Европа. В него земята е на стойност от 13,5 хил. евро, а седмичната ски карта – 244 евро.
 
Кицбюел, в австрийската провинция Тирол, е единственият австрийски курорт, който представя страната в класацията на най-луксозните места за каране. Тук картата е 187 евро, а квадратен метър земя е на стойност 10 хил. евро. Чаша бира може да изпиете за 3 евро.

Голяма част от земята в Мегев, Франция – осмият най-луксозен зимен курорт, е собственост на фамилията Ротшийлдс.
 
Цената й започва от 9 хил. евро за квадратен метър, а ски карта може да си вземете срещу 196 евро. Тук обичат да идват аристократични фамилии от стария континент, а мястото привлича освен с дизайнерските си бутици, и с шейните, теглени от породисти коне, които може да използвате като такси до всяка точка на курорта.

Вилар, Швейцария е място, което може да изберете не само за ски почивката си срещу 187 евро на седмица за ски карта. Градчето има добри училища, изградена инфраструктура и е на 30 минути от летището в Женева. Ето защо много хора се заселват в района около Вилар за постоянно срещу 9,5 хил. евро на квадратен метър земя.

Шамони, източна Франция – мястото е предпочитано за зимни спортове и почивка от голф играчът Тайгър Уудс. Най-дългата писта тук е 24 километра, а общия им брой за цели курорт е 262. В шамони може да карате ски за седмица срещу 240 евро за съоръженията, а кехлибарната течност струва 5 евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още