IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изобретение подобрява паметта на телефоните

С помощта на нанотехнология новата джаджа ще помага на хората да съхраняват повече данни и да хабят за това по-малко от енергията на устройствата си

11:58 | 29.03.11 г.
Изобретение подобрява паметта на телефоните

Шотландски изобретатели помогнаха за създаването на устройство, което подобрява паметта за съхранение на устройства като MP3 плеъри, смартфони и фотоапарати.

Устройството представлява тънка пластинка, която преобразува информацията в електрически сигнали, съобщава BBC News. 

Това дава възможност за по-скоростна работа и изразходване на по-малко енергия в сравнение с традиционните устройства, които съхраняват данни.

Изследователите от университета в Единбург работили съвместно с частния университет в Конкук и Сеулския национален университет в Корея.

Устройството записва данни, като измерва тока, който преминава през въглеродна нанотръбичка, а двоичната стойност на тези данни е определена от електрод, който контролира напрежението на електричеството.

Предишните опити за използване на транзистори, които работят на база въглеродни нанотръбички, не успяха да доведат до ново откритие заради слабата скорост на работа и малкия капацитет памет.

С използването на новата пластина обаче за зареждане на електрод, който работи по-бързо от традиционните устройства с памет, учените са успели да преодолеят проблемите.

По думите на професор Елинор Кембъл от училището по химия в Единбург, това откритие е достойно за Нобелова награда.

„С това устройство ще имаме много по-бързо включване и изключване – неща, които ги няма при традиционните устройства за запаметяване. Един от проблемите ни сега обаче е как да изградим производствена линия за направата на тези устройства, част от които са нанотехнологии.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още